Britský triler roka (D. Cole - Handrová bábika)

19.11.2017 14:31

Názvom tohto článku naozaj nepreháňam. A vzhľadom na pokročilý kalendárny čas si trúfam povedať, že Handrovú bábiku u mňa len tak niečo neprekoná. Som rád, že som sa k tejto knihe dostal. Inak by som prišiel o veľa. Síce... keby som ju nečítal, tak by som nevedel, o čo prichádzam, a to by bola v konečnom dôsledku dvojnásobná prehra. Každopádne, Daniel Cole hravo strčil svojím debutom do vrecka aj ostrieľanejších autorov a jeho kniha je právom umiestnená v rebríčkoch bestsellerov. Zaujala ma už anotáciou a nesklamala ani potom. Obsahuje výborne gradujúci dej, skvelo vykreslené postavy a vraha s premysleným plánom. Najzaujímavejšie na tom bolo, že vyšetrovatelia celý čas poznali jeho obete (dokonca ešte kým boli nažive), ale páchateľ im napriek tomu dokáže prejsť cez rozum. Nikdy netušia, z ktorej strany a ako zaútočí...

"Nahé telo skrútené v neprirodzenej polohe vyzeralo, akoby sa vznášalo asi tridsať centimetrov nad nerovnou drevenou podlahou. Chrbtom bolo obrátené do miestnosti a tvárou k obrovskému oknu. Vo vzduchu ho držali stovky takmer neviditeľných nití visiacich z dvoch kovových hákov. Woflovi chvíľu trvalo, kým identifikoval najdesivejší prvok surrealistického výjavu pred sebou: čiernu nohu pripevnenú k bielemu torzu."

Detektív William Fawkes, prezývaný Wolf - Vlk, takmer dostal za mreže sériového vraha, ale súd ho oslobodil. V tej chvíli naňho Wolf zaútočil, vďaka čomu skončil bez práce a v nemocnici pre duševne chorých. Napokon bol rehabilitovaný, a to práve v čase, keď sa v Londýne objaví nový šialenec. Na kriminalistov čaká telo poskladané zo šiestich rôznych ľudí. Detektívi tak majú šesť obetí, a navyše im vrah zanechá zoznam ďalších šiestich mien, na ktorých smrť ešte len čaká. Wolf a jeho kolegovia tak musia prísť nielen na to, komu patria časti tiel, ale aj ochrániť budúce obete a zároveň vypátrať totožnosť a motív nebezpečného vraha. Nezastaví sa totiž pred ničím a ako sa ukáže, čoskoro sa nedá veriť nikomu v blízkosti možných obetí. Vrahove praktiky sa vymykajú akýmkoľvek učebnicovým príkladom a svoje robia aj médiá, najmä Wolfova bývalá manželka, ktorá túži po hlavnom moderátorskom kresle, a to si vyžaduje prinášať horúce správy z miest činu... 

"Vzápätí sa naklonil a skočil...  Wolf s ďalšími dvoma stovkami ľudí na ceste sa bezmocne prizeral, ako mlčky padá okolo okien. Napokon mu Ford zmizol z očí a s tupým buchnutím dopadol pred služobný vchod do suterénu. Chvíľu sa nikto ani nepohol - a potom sa armáda reportérov pohla a premohla hŕstku policajtov, poháňaná túžbou odvysielať prvé strašidelné obrazy z miesta tragédie... Keď sa Wolf priblížil k nehybnému telu, ktoré po páde zostalo v neprirodzenej polohe, uvedomil si, že stojí v obrovskej kaluži krvi voľne vytekajúcej mužovi z tyla rozbitej lebky."

Od Handrovej bábiky som sa nevedel odtrhnúť. Vzhľadom na vysoký počet obetí si autor otvoril dvere k mnohým prekvapeniam a zvratom. Aj keď tušíte, čo príde, štýl rozprávania vás napriek tomu dostane. Daniel Cole nič neponecháva na náhodu a každá udalosť má v príbehu svoje opodstatnené miesto - od prológu až po záver. Ústrednou postavou je síce Wolf - mimochodom, veľmi charizmatický a schopný utiahnuť dlhodobú sériu -, ale nezaostávajú za ním ani vedľajšie postavy - od jeho ostrieľaných kolegov cez nováčika v tíme až po Andreu, Wolfovu exmanželku. Práve tá prežíva najväčšie rozpory medzi snahou urobiť správnu vec a možnosťou získať vytúžený kariérny postup. Menšie motívy dotvárajú celkovú mozaiku a spolu s hlavnou líniou vyšetrovania tvoria pevný dej. Osobné problémy postáv nie sú silené, autor im venuje iba nevyhnutnú pozornosť, ale stačia na to, aby ste si postavy zamilovali. A to napriek tomu, že vôbec nie sú dokonalé. Handrová bábika má veľký potenciál a je naplnený do bodky. Na začiatok budúceho roka je ohlásená druhá kniha s Wolfom na čele, čo ma veľmi potešilo. Stal som sa totiž jeho skalným fanúšikom.

Diskusná téma: Britský triler roka (D. Cole - Handrová bábika)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok