Bosch opäť pichá do osieho hniezda (M. Connelly - Tichá noc)

16.06.2019 07:27

Streamovacia služba Amazon nedávno pustila do éteru piatu sériu seriálu Bosch, nakrútenú podľa knihy Dve tváre pravdy. V nej sme Boscha stretli na malej policajnej stanici v San Fernande, kde vypomáhal ako policajt na dôchodku (či skôr na čiernej listine). Malá komunita však hneď neznamená aj nižšiu zločinnosť, najmä keď sa nachádza blízko hraníc s Mexikom. Je to priam živná pôda pre prevádzačov, pašerákov i drogové kartely. Tichá noc pokračuje v "boschovskej" tradícii a ponúka všetko, na čo sme u tohto odhodlaného hrdinu zvyknutí. Musím povedať, že zmena prostredia sérii prospela. Pred časom začal totiž Harry vykazovať známky vyššieho veku a bolo z neho cítiť únavu (tá sa našťastie netýkala samotného materiálu). V San Fernande a okolí však má dočinenia s o niečo drsnejšími zločinmi, a tak aj on musí siahnuť na dno svojich fyzických aj psychických síl. 

"Oslovovala mužov, ktorí vychádzali z obchodov, a súložila s nimi v aute v jednej z neďalekých uličiek, ktoré poskytujú viac súkromia. Vraj ju pri týchto transakciách často strážil, no v osudnú noc ho zabasli, lebo neprišiel na súd vo veci staršieho drogového deliktu, a sudca naňho vydal zatykač. Daisy ostala pri nákupnom stredisku sama a jej mŕtvola sa o deň neskôr našla v kontajneri na jednej z uličiek, kde poskytovala sexuálne služby." (str. 27)

Keby román Tichá noc vyšiel počas vianočného obdobia, bola by v tom krásna symbolika. Isté odkazy v ňom však možno nájsť i napriek horúcemu letu. Ako je zrejmé aj z úryvku, k vražde mladej Daisy došlo nenápadne a v noci. Harrymu Boschovi zároveň s vyšetrovaním starého zločinu pomáha Renée Ballardová, hlavná postava vlastnej série, s ktorou sme sa po prvýkrát zoznámili v knihe Nočná zmena. Renée je súčasťou nočnej hliadky, Harryho vníma ako legendu policajného zboru Los Angeles a do prípadu sú navyše zapojeni aj jeho niekdajší partneri Lucia Sotová a Jerry Edgar. Tichá noc tak spája viacero starých aj nových známych postáv, čo ocení každý fanúšik Michaela Connellyho. Ak niekto dokáže poskytnúť vierohodný a funkčný príbeh namiešaný z minulosti a prítomnosti, je to práve on. Priviesť do života Harryho Boscha mexický kartel sa ukazuje ako voda na mlyn jeho až fatálnej túžbe po spravodlivosti. Nehovoriac o jeho schopnosti poštvať si proti sebe každého záporáka. Tentoraz sa však musí obracať ešte viac, ak chce vyviaznuť so zdravou kožou. 

"Na Harryho únos potrebovali troch chlapov, ak nerátal štvrtého za volantom džípu, čo ho viezol posledný úsek cesty na toto nehostinné miesto. Teraz tam ostal len jeden, ktorý ho mlčky strážil. Každá minúta mu pripadala ako hodina, každá hodina ako deň. Tiesnil sa v koterci pre psy a premýšľal o smrti, čo ho tu čaká. V džípe zachytil dosť z ich rozhovoru v španielčine, aby vedel, že sa ho chystajú hodiť psom. Nebolo jasné, či to myslia v prenesenom zmysle alebo doslova - a ak áno, či to má byť pred smrťou, alebo až po nej." (str. 247-248)

V príbehu sa striedajú pohľady Harryho a Renée. Nielenže to poskytuje autorovi lepšie manévrovanie v deji, ale v hlbšej rovine môže čitateľ vybadať rozdiely medzi postavami - v ich charakteroch, prístupe, vyšetrovacích metódach... Harry je ako skala, obmývaná rokmi skúseností, a Renée rozvážna mladá žena plná ideálov, ešte nepoznačená temnotou sveta. Ich spolupráca je popri skvelom námete tým najzaujímavejším, čo Tichá noc ponúka. Roky budované univerzum Michael Connelly dokáže zužitkovať na maximum a vy si len spokojne lebedíte a vychutnávate si všetky príkoria, ktoré kladie svojim hrdinom do cesty. A že ich je! Ako sa ukázalo, o Harryho kondičku som sa obával zbytočne. Stále je to ten istý neporaziteľný detektív, ktorého tak milujeme. Tichá noc je ukážkovým príkladom remesla písania kriminálok a Michael Connelly si svoje miesto na piedestáli autorov v tomto žánri právom zasluhuje. 

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovart.

Diskusná téma: Bosch opäť pichá do osieho hniezda (M. Connelly - Tichá noc)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok