Boj za slobodu vo viacerých rovinách (R. Dekkerová - Povolanie)

17.02.2019 08:30

Vyvolenie, prvý diel série Prorok z dielne i527.net, som čítal už pred dvoma rokmi, krátko po jeho vydaní. Pri iných sériách by som zrejme už dávno zabudol, o čom bol, ale v tomto prípade to neplatí. Rachelle Dekkerová vytvorila pútavý mix romantiky, trileru a dystopie, ktorý si dokáže udržať vašu pozornosť od začiatku až do konca. Povolanie zobrazuje ďalšie udalosti s jedenapolročným odstupom, postavy sú dospelejšie, uvedomelejšie a musia sa spamätať z nových situácií, do ktorých ich vrhli ich predošlé rozhodnutia. Zatiaľ čo prvá časť sa sústredila na Carrington, praktiky vlády pri selekcii ľudí a romantickú líniu, v Povolaní sa dostáva k slovu Remko a jeho úsilie zvládnuť náročné úlohy vyplývajúce z postavenia vodcu vzbúrencov. Knihy odporúčam čítať v stanovenom poradí, ide totiž o ucelený príbeh, kde by ste sa bez znalosti minulého diania mohli ľahko stratiť. 

"Vždy, keď sa zaplietli s miestostrážou, niekto z prorokov sa dostal do zajatia, ktoré zvyčajne končilo popravou. Niektoré nájazdy mali inú dohru, ale zvyšok skupiny netušil, kam sa obete únosov podeli. Akoby zmizli z povrchu zemského. V tábore po nich vždy zostal závan strachu. Popravy boli kruté a definitívne ukončili život človeka, ale aspoň zanechali po ňom stopu." (str. 73)

Remko a skupina rebelujúcich prorokov našla útočisko v temných tuneloch, mimo mesta, kde sa ukrývajú pred vševidiacou miestostrážou. Jej súčasťou bol kedysi aj Remko, ktorý tak pozná nielen jej praktiky, ale stále spomína aj na niekdajších kolegov. Pretrhnúť väzby nikdy nie je ľahké, ale je to stále lepšie než zotrvávať v lživom svete. Pravda a oslobodenie sú dve najvyššie hodnoty, za ktoré proroci bojujú. No musia tak činiť z vlastného rozhodnutia, nikto im nemôže kázať, čo majú robiť, alebo ako majú žiť. A mnohí z nich preto čelia vnútorným rozporom a dilemám. Niektorí to v sebe dokážu spracovať, iní podľahnú ľahšej ceste a vzdajú sa. Napriek potenciálnemu neúspechu istých postáv ich však Rachelle Dekkerová nekritizuje ani neodsudzuje. Necháva na čitateľovi, aby si utvoril vlastný názor, ukazuje problém z rôznych strán. Vieru v lepšiu budúcnosť, pravdu a slobodu dáva do kontrastu so snahou ovplyvňovať myseľ a pamäť človeka, zväzovať dušu umelými pravidlami a popieraním princípov demokracie. 

"Ten hlas už počul. Ba nielen to, už ho aj cítil. Teraz mu však nemohol venovať pozornosť. Hlasu, ktorý mu povedal, aby si udržal vieru, aby veril vo svoje povolanie. Hlasu, ktorý mu povedal, aby dôveroval a zriekol sa strachu. Hlasu, ktorý sa mu usiloval pripomenúť to, kým je, akoby o ňom vedel viac, než Remko sám. Kde je teraz muž, ktorému hlas patrí? Kde bol, keď vraždili jeho milovaných? Ako mu pomôže vyhrať vojnu to, že pustí strach z rúk, keď už stratil zo zreteľa to, kvôli čomu vlastne bojujú? A možno ti nikdy ani nevedel. Tá myšlienka v ňom revala ako zviera uväznené v klietke." (str. 182)

Všetky podstatné myšlienky vyplývajú z Remkových pochybností o nasledovaní povolania a z jeho stretov s tajomným mužom menom Aaron, pôvodcom vzbury za účelom zohľadniť vnútornú slobodu. Aaron sa síce v príbehu viackrát vyskytne, ale jeho slová sú nanajvýš symbolické. Ako napokon aj on sám. V tejto rovine sa rozvíja aj Carringtonino vyrovnávanie sa so stratou blízkej osoby. Apropo, Carrington. Ľúbostná línia medzi ňou a Remkom je zatlačená do úzadia, romantické duše by sa teda mali mať na pozore. Možno je to tak aj lepšie, ich vzťah bol vyriešený a autorka sa sústredí na ďalšie motívy. Dystopické pozadie dodáva celej knihe vítaný rámec, najmä pri snahe vedcov manipulovať s ľudskou psychikou alebo pri vytváraní rôznych frakcií v rámci vlády. Prostredné časti sérií neraz tvoria len akýsi predel, ale Povolanie je pekným príkladom, že aj v prípade druhého dielu môže ísť o rovnocenný kúsok. Vydavateľstvo i527.net má dobrý nos na skvelé romány a ja už teraz viem, že po treťom dieli - Návrat - siahnem omnoho skôr ako po jeho predchodcovi...

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom i527.net.

Diskusná téma: Boj za slobodu vo viacerých rovinách (R. Dekkerová - Povolanie)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok