B. Small - Nepokořená

01.11.2014 09:23

Americká spisovateľka ľúbostných románov Bertrice Small patrí vo svojom žánri medzi najplodnejšie a najobľúbenejšie autorky. Na konte má niekoľko desiatok titulov, z ktoých mnohé priniesli silné, nezabudnuteľné postavy a série. Slovenské vydavateľstvá s vydávaním jej kníh prestali už pred pár rokmi, preto nám ostáva spoľahnúť sa aspoň na českých susedov. Tamojší Baronet neváha siahnuť v reedícii ani po Smallovej starších knihách, a Nepokořená sa radí práve medzi ne. Čitateľky osvedčených príbehov z pera Američanky vedia, že jej hrdinky sú nebojácne, spravodlivé a odhodlané bojovať ako levice pre ich blízkych. A nie je to inak ani v prípade Mirandy, ktorá sa musí obracať hneď na viacerých frontoch, ak chce ochrániť svoj domov, rodinu i životnú lásku. 

Dej sa odohráva v rozmedzí rokov 1811 až 1816, teda prevažne v čase, keď sa Európou prehnala búrka v podobe Korzičana Napoleona. Miranda Dunhamová a jej rodina strávili spoločenskú sezónu v Londýne a čaká ich cesta domov do Ameriky. Jej sestra - dvojča Amanda pomýšľa na vydaj, avšak podľa rodinných zvykov sa najprv musí vydať staršia sestra (čo na tom, že je staršia iba o dve hodiny). Miranda nechce pokaziť šťastie svojej sestry, no zároveň sa chce vyhnúť predstave podriadenia sa nejakému mužovi. Najradšej by ona sama zdedila rodinné panstvo a pracovala na jeho zveľaďovaní. Za dediča je však stanovený syn otcovho bratranca. Miranda ho nenávidí už len kvôli tomu, ale to ešte netuší, ako kruto sa s nimi oboma osud zahrá... Jared pracuje pre americkú vládu a po tom, ako Briti vyhlásia blokádu, Američania pri svojom pobreží zastavujú ich lode a zbavujú ich vojakov amerického pôvodu. Na jednej z nich sa zhodou okolností vracajú domov aj Dunhamovci. Nešťastnou zhodou okolností je pri potýčke zabitý otec rodiny a Miranda z jeho smrti obviňuje Jareda. Podľa závetu si má navyše Jared vybrať (ak chce zdediť dunhamovské majetky), s ktorou zo sestier sa ožení. Miranda sa tak stáva manželkou muža, ktorého nenávidí, no postupne, ako to už býva, sa jej city menia. Do života Dunhamovcov však opäť zasiahne situácia v Európe a Jared musí odcestovať, aby naplnil svoje poslanie. A to všetko je iba začiatok strastiplného príbehu, ktorý vás očarí nielen romantikou, ale i poriadnou dávkou dobrodružstva a napätia. Bertrice Small totiž rozohráva niekoľko pútavých námetov, ako napr. Jaredovo zmiznutie, Mirandinu cestu do nehostinných ruských končín, Amandin únos... Spomínané postavy sa musia poriadne obracať, ak chcú svoje snaženia doviesť do úspešného konca a nájsť vytúžené šťastie.

U kníh Bertrice Small býva zvykom, že nejde o krátke zamilované romániky, ale často okolo 400-stranové tituly. Ak teda hľadáte plnohodnotný román, kde sa okrem motívu lásky dočkáte aj dôkladnej znalosti histórie a dobových súvislostí, Nepokořená bude správna voľba. Politické dianie v napoleonskej Európe, šedé eminencie tajných služieb, atmosféra známych i exotickejších panovníckych dvorov, to všetko, ba i viac vás bude baviť až po poslednú stranu...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Literama

Diskusná téma: B. Small - Nepokořená

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok