B. Sanderson - Ritmatik

05.07.2014 08:15

Vydavateľstvo Slovart v rámci obľúbených fantasy titulov tentoraz siahlo po osvedčenom americkom autorovi Brandonovi Sandersonovi. Ten má na konte viacero úspešných kníh, no v slovenskom preklade sa doteraz veľmi nevynímali. Verím, že Ritmatik, prvá časť plánovanej dilógie, bude povestnou bránou otvárajúcou priechod aj iným autorovým dielam. V porovnaní s inými aktuálnymi young adult titulmi na mňa Ritmatik spočiatku nepôsobil veľmi životaschopne. Zdalo sa mi, že je prvotne určený pre mladšie ročníky (niežeby young adult literatúra primárne cielila na dospelákov, no poznám mnohých, ktorí ju čítajú). Ilustrácie, kresby ako dôležitá súčasť deja a trochu ploché postavy, to neznie veľmi premyslene. No po pohrúžení sa do tajuplného sveta ritmatiky som musel svoj pohľad prehodnotiť. Sandersonov svet ponúka bohatstvo fantázie, zvratov i atypických hrdinov.

Joel je šestnásťročný študent akadémie, kde študujú nielen vyvolení ritmatici, ale aj "obyčajní", ktorí neboli predurčení bojovať v záujme bezpečnosti krajiny. Spojené ostrovy majú históriu poznačenú bojom medzi ritmatikmi a divými krieduchmi. Sú to oživené kresby, tvory schopné zabíjať, a preto sú zadržiavané na jednom z ostrovov, no celý čas sa snažia dostať von a vyrovnať si účty s ľudským pokolením. Len vyučení ritmatici sú schopní svojii čiarami a premyslenou taktikou poraziť nepriateľov a udržiavať poriadok. Joel je priam posadnutý ich svetom a zo všetkého najviac túži byť jeho súťasťou, hoci vie, že je to nemožné. Iniciačný rituál ho označil ako obyčajného, a preto môže sledovať výučbu ritmatikov len z diaľky. Do tajov ritmatiky prenikne naozaj nečakane - ktosi unáša miestnych študentov a vyšetrením záhady je poverený jeden z profesorov. Joel je menovaný ako jeho asistent a v pátraní im pomáha pre zlé študijné výsledky aj ritmatička Melody. Nesúrodá trojica postupne preniká do hlbín kriedovej vedy a zisťuje, že je ešte stále čo objavovať s všeobecne známe čiary rozhodne nie sú jediné... že existujú ďalšie, schopné oživiť divých krieduchov a napáchať nepredstaviteľné škody... Lenže kto za tým všetkým stojí? Je to azda nový mladý a nesmierne a arogantný profesor, ktorý sa znenazdajky objavil na akadémii práve vtedy, keď začali miznúť študenti? Alebo je pravda omnoho desivejšia? A je Joelovým osudom ostať medzi obyčajnými, alebo bol iniciačný rituál úmyselne zmanipulovaný?

Nie všetky otázky sú v Ritmatikovi náležite zodpovedané, ale netreba sa čudovať - treba si predsa ponechať pootvorené zadné vrátka aj pre pokračovanie príbehu. Ale nemusíte sa obávať. Hlavný záporák je odhalený, to len menšie dejové linky si v závere kradnú priestor, aby navnadili čitateľov zotrvať pri novej sérii. To, čoho som sa obával, sa napokon ukázalo ako obrovská výhoda a devíza knihy. Spomenuté ilsutrácie sú neoddeliteľnou a veľmi (!) potrebnou súčasťou deja. Lepšie ho dokresľujú (doslova) a zároveň vďaka nim ľahko preniknete do alternatívneho sveta ritmatiky. Brandonovi Sandersonovi sa rozhodne nedá uprieť bohatá fantázia, Jeho "realita" je dôkladne prepracovaná a všetky ohľadom čiar, kresieb a boja za pomoci kriedy vám dáva zmysel. Že vám to znie málo napínavo? Boj s obrázkami naozaj neznie hrozivo, no verte mi, pri záverečnom súboji vám stuhne krv v žilách. Druhý diel série je zatiaľ v nedohľadne, no dúfajme, že autor sa s ním poponáhľa, nech nemusíme čakať pridlho...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

  

Diskusná téma: B. Sanderson - Ritmatik

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok