Atmosféra prenikajúca do špiku kostí (B. Minier - Mráz)

30.06.2015 14:47

Hoci vo svete krimi literatúry hrajú prvé husle americkí a severskí autori, náležitú pozornosť si zaslúžia aj ďalšie proveniencie. Jednou z nich je Francúzsko, krajina pôvodu spisovateľa Bernarda Miniera. Do sveta kníh vstúpil až po päťdesiatke, kedy majú najzvučnejšie mená na svojom konte množstvo úspešných titulov. Neskorý debut mu však nijako neuškodil, možno práve naopak - cítiť z neho vyzretosť, prepracovanosť a jeho atmosféra vás pohltí doslova mrazivo. Prestížne noviny The Sunday Times dokonca zaradili Mráz medzi 50 najlepších trilerov za posledných päť rokov. Ide pritom o prvú časť série s detektívom Martinom Servazom. Tento neskorý tridsiatnik vám bude už od začiatku sympatický svojou húževnatosťou, iróniou, ľudskosťou i chybami, ktorých sa dopustil. Okrem výraznej hlavnej postavy a chladnej atmosféry vás do knihy vtiahne aj ponuré prostredie inštitútu pre nebezpečných duševne chorých vrahov...

"Servaz málokedy videl taký neznesiteľný obraz. S nevôľou si uvedomil, že hoci bol zvyknutý pozerať sa na utrpenie ľudí, trápenie zvierat ho šokovalo ešte väčšmi. A potom tu bola hlava. Vlastne hlava chýbala, iba veľká živá rana na krku. To dielo hlásalo šialenstvo svojho autora. Zjavne to bolo svedectvo nepopierateľnej demencie - a Servaz musel myslieť na Wargnierov inštitút; ťažko tu nehľadať spojenie, hoci riaditeľ tvrdil, že nikto nemohol ujsť."

V niekoľko tisícmetrovej výške v Pyrenejách je na lanovke zavesená mŕtvola koňa bez hlavy a so stiahnutou kožou. Tento bizarný nález prichádzajú prešetriť nielen miestni žandári, ale je k nemu povolaný aj hlavný detektív mesta Toulouse. Martin Servaz nerozumie, prečo sa má zaoberať mŕtvym koňom. Keď však vyjde najavo, že patrí vplyvnému magnátovi Erikovi Lombardovi. Ktosi sa vlámal do jeho stajne, pripravil plnokrvníka o hlavu a potom ho zavesil do mrazivej výšky. Kto a prečo si dal takú námahu, však ostáva záhadou. Servaz nie je vo svojom pátraní osamotený. Pomáha mu odhodlaná kapitánka Zieglerová aj doktorka Diana Bergová. Tá nastupuje na nové pôsobisko vo Wargnierovom inštitúte, aby skúmala psychiku mimoriadne nebezpečných zločincov. Keď sa na koni nájdu stopy DNA jedného z pacientov, na inštitút to vrhne zlé svetlo. Diana uznáva, že za jeho múrmi sa deje niečo zlé, ani jeho riaditeľ na ňu svojimi metódami neurobí dobrý dojem, a pomáha rozpletať nitky zločinu zvnútra. Čoskoro po náleze zabitého koňa sa objaví aj prvá ľudská mŕtvola. Servaz je presvedčený, že Lombard toho skrýva viac, ako dáva najavo, a že príčinu všetkých ťažkostí treba hľadať v jeho živote či minulosti...

"Osoba sa zvrtla, potom sa náhle rozhodla a vybrala jej smerom. Diany sa zmocnila panika. No nie nadlho: osoba znova zastala, obrátila sa a odchádzala opačným smerom. Odvážila sa risknúť pohľad spoza rohu, kde sa skrývala. To, čo uvidela, ju neupokojilo: dlhá čierna pláštenka s kapucňou splývajúcou na chrbte návštevníka ako netopierie krídlo. Pláštenka do dažďa - nepremokavá tvrdá látka šušťala pri každom kroku. V tom širokom odeve a od chrbta Diana nevedela rozoznať, či ide o muža alebo ženu... No v spôsobe, akým sa tá osoba správala, bolo čosi skryté a podozrivé, od čoho jej po chrbte behal mráz."

Séria s Martinom Servazom má zatiaľ tri časti, a hoci sa zločin ako taký v Mraze vyrieši, predsa si autor ponechal vrátka aj pre ďalšie pokračovanie. Z tohto pohľadu je možno lepšie čítať jednotlivé knihy postupne, ale to sa zrejme ukáže až po preklade druhého dielu. Názory ohľadom mrazivej a hutnej atomsféry nepreháňajú. Síce som knihu čítal v peknom teple, ale niekedy som predsa akoby cítil chladný vietor a zimu prenikajúcu až na kožu. K tomu prispievajú aj opisy zasneženej krajiny a štítov Pyrenejí, ktoré dôkladne pozná aj samotný Bernard Minier. Počas horúcich letných dní aj vám iste dobre padne schladiť sa týmto skvelým trilerom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Atmosféra prenikajúca do špiku kostí (B. Minier - Mráz)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok