Americký systém opäť v ohrození (S. Berry - Ztracený řád)

27.05.2018 07:42

Prvá časť série s Cottonom Maloneom mi vzala dych. Druhá sa niesla v podobnom duchu, tretia už okrem dobrodružného štýlu získala o niečo hlbší rozmer... Keby som mal charakterizovať každú, bolo by to na dlho. Poviem aspoň ešte toľko, že z ostatných kníh sa mi najviac páčila ôsma - Královský klam (a nie iba preto, že britská kráľovská rodina je dnes v kurze). Aktuálny (dvanásty) Ztracený řád sa vracia ku koreňom, ale zároveň si udržiava status posledných príbehov, kde sa dostáva k slovu vo väčšej miere aj svetová politická situácia. S tým sa akosi neviem zmieriť, Stevovi Berrymu podľa mňa viac svedčí čisté dobrodružstvo, než opakované odkazy na občiansku vojnu a snahy o zničenie americkej spoločnosti. Tomu sa síce nevyhýba ani teraz, ale tajný rád, poklad a nebezpečný nepriateľ - to silno zaváňa úvodom série, kedy sa autor predviedol v najlepšom svetle.

"Přejel magnetometrem půdu kolem stromu a zabzučení ohlásilo nález. Klekl si a začal opatrně odhrabávat hlínu. Patnáct centimetrů, a nic. Hrabal dál. Zhruba ve třiceti centimetrech narazil na něco tvrdého. Na předmět uložený tak hluboko, aby ho žádný kompas nikdy neodhalil. Cotton věděl, co to znamená. Je to kořist pro toho, kdo rozluštil ostatní vodítka a přesně ví, kde kopat. Ano, určitě - má před sebou majetek Rytířů Zlatého kruhu."

V prostredí nového prezidenta a neistej budúcnosti Magellan Billetu sa Cotton dostáva do ďalšieho komplikovaného prípadu s prepojením na históriu. Spolu so svojou dlhoročnou priateľkou (s dramatickými prestávkami) Cassiopeiou Vittovou vycestuje do Arkansasu dozvedieť sa čosi viac o pracovníkovi Smithsonianovho inštitútu, ktorý tu pátral po stratenom poklade. Cotton tak hneď na úvod čelí odhodlanému strážcovi pozemku, Terrymu Morseovi, a jeho vnučke Lee. Zisťuje, že poklad patrí Rytierom Zlatého kruhu, ktorých činnosť siaha do čias konfederatívnych špiónov.  Cotton o nich počúval už v detstve zásluhou jeho otca (kto sa chce o ňom dozvedieť viac, odporúčam štvrtý diel série - Rukopis Katra Velikého). Do pátrania po stratených piatich častiach mapy vedúcej k pokladu sú zapojení v rôznych smeroch aj iní starí známi - Cottonova bývalá nadriadená a šéfka Magillanu Stephenie Nellová a niekdajší prezident Danny Daniels. Ako sa ukáže, nitky Rádu siahajú ďalej a hlbšie, než ktokoľvek z nich predpokladal.

"Cotton uskočil před tyčí. Viděl toho muže, jak ji zvedá, takže byl připraven. Nečekal ovšem, že do sálu vejdou další lidé. Nařídil Stammovi, ať dovnitř nikoho nepouští, jenže ke všem dělníkům rozkaz očividně nedorazil. Muž, po kterém šel, se dal na útěk. Cotton ho přes přepážky neviděl a nemohl po něm vystřelit. Předmět, který tady ten člověk hledal, byl zřejmě schovaný v expozici. Vypadala na korálový útes a byla poničena - hyzdila ji obrovská prasklina. Na betonové podlaze ležel další kámen s rytinami, podobný tomu arkansaskému. Pro Cottona ale momentálně nebyl priorita. Dal se do běhu."

Kvalita jednotlivých kníh môže kolísať, ale jedno sa Stevovi Berrymu uprieť nedá - vie dokonale skĺbiť historickú fikciu so súčasnými pomermi. Ľudia majú radi konšpirácie a hľadanie skrytých symbolov, a postava Cottona Maleona je zosobnením moderného akčného historika. Miestami pôsobí priam nadpozemsky - je odvážny, lojálny, spravodlivý, priam nezničiteľný, obdarený vynikajúcou pamäťou, dedukciou... Nuž, ale práve preto ho máme tak radi! Steve Berry pri písaní vychádza z reálnych záznamov a osôb, preto sa môžete aj čomusi priučiť. Ja sám si po dočítaní jeho knihy vždy vyhľadám súvisiace informácie a potom žasnem, čo všetko má skutočný základ. Ztracený řád sa nepochybne stane jedným z najobľúbenejších dielov série, a to aj pre autorovu perličku ohľadom prezývky "Cotton". Fanúšikovia si teda prídu na svoje v mnohých smeroch. Ďalší diel by sa mal pozrieť na začiatky Maloneovej kariéry, čo bude tiež isto predstavovať nevšedný zážitok. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: Americký systém opäť v ohrození (S. Berry - Ztracený řád)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok