Akciou a testosterónom nabité pokračovanie série (D. Mann - Lov Sokola)

04.06.2018 15:59

Don Mann v spolupráci s Ralphom Pezzullom pokračujú v rozvíjaní osudov jednotky SEAL a po predchádzajúcom (nedolapenom) Škorpiónovi prichádza ďalšia šanca. Kniha Lov Sokola ponúka ako obvykle samostatný príbeh, i keď je možno lepšie poznať aj ten predošlý, ktorý mu slúžil takpovediac ako predohra. Román prichádza na pulty kníhkupectiev v správnom čase, pretože na televízne obrazovky sa po dlhom čakaní dostáva aj druhá séria seriálu SIX, ktorý takisto reflektuje činnosť príslušníkov tímu SEAL. Skupina na všetko odhodlaných alfa samcov má znovu na zreteli bezpečnosť ľudstva a nezastavia sa pred ničím a pred nikým, kým nebude hlavný záporák len nepríjemnou spomienkou. Lov Sokola je nadupanou jazdou a v rámci série je krokom vpred. Na rozdiel od minulého príbehu sa tu dostáva k väčšiemu slovu plnokrvná akcia, ktorú máme my fanúšikovia tak radi.

"Crocker lokalizoval granát a ukázal na něj. Všichni se společně tryskem rozběhli, načež se po hlavě vrhli na opačnou stranu jakéhosi náspu a přitiskli se k zemi. Crocker ucítil, jak bradou narazil do hlíny - do nosu i úst mu vnikl sníh. Síla výbuchu zvedla jeho hrudník a břicho do vzduchu. Kolem něj létaly kovové střepiny. Když znovu dopadl na zem, zatmělo se mu před očima. Bylo slyšet palbu nějaké těžké zbraně."

Svetom otriasa séria výbuchov a obeťami sa stanú aj pracovníci amerického veľvyslanectva v Bagkoku. Úloha dolapiť teroristu Alízádeho pripadne tímu SEAL vedenému Tomom Crockerom, ktorý sa práve nachádza na záchrannej misii v horách. Taliban nikdy nespí a rozhadzuje svoje sviete po rôznych kútoch zemegule. Tom sa navyše musí vysporiadať aj s hľadaním zradcu a stratou blízkeho človeka. Okrem toho mu nedá spávať ani manželka Holly, ktorá sa nedávno stala cieľom únosu teroristu pod krycím menom "Škorpión". Celkovej atmosfére neprispieva ani rodinný Deň vďakyvzdania, no keď sa naskytne možnosť dostať Alízádeho, Tom, samozrejme, neváha. Alízáde spolu s iránskymi jednotkami podľa všetkého vo Venezuele pracujú na zostrojení bomby a stoja aj za ničivou organizáciou Útvar 5000. Úloha je jasná - zastaviť budovanie bomby, zabiť Alízídeho a zabrániť smrtiacim útokom na Spojené štáty americké. A, prirodzene, uplatniť pritom i osobnú vendetu...

"Muži za stolem se zvedli a dveřmi po Crockerově pravici vyšli ven z místnosti. Jakmile se za nimi dveře zavřely, strážní stojíci po obou stranách se pustili do práce. Nejprve ho s roztaženými rukama i nohama přivázali řetězem k holému rámu postele s pružinami, položenému na podlaze. Potom se na něj střídavě vymočili. Pak ho bili holemi přes část chodidel, pálili ho na prsou svými cigaretami a nakonec připojili kovový rám s pružinami k přenosnému agregátu, polili mu tělo vodou a zapnuli proud, který mu stáhl svaly do té míry, že měl pocit, jako by se jeho tělo snažilo vecpat dovnitř sebe sama."

Kým v ostatných románoch vystupoval Tom Crocker ako drsný a neohrozený "mačo", v Love Sokola sa konečne ukazuje aj istá forma psychologizácie. Síce očakávaná a nie veľmi hlboká, ale príbehu to každopádne prospieva. Túžba po pomste je silná motivácia, čo vženie celt tím do morálne dilemy. Tomovo konanie navyše môže vo vás vyvolať pochybnosti, či osobná odplata stojí za riskovanie životov jeho mužov. Nuž, v niektorých situáciách by sme sa ocitli veľmi neradi. Lov Sokola zvyšuje latku série a u mňa je zatiaľ na popredných priečkach jednotlivých dielov. Ponúka akciu v plnom prúde, boj proti terorizmu je stále aktuálnou témou, preto buďme radi, že sa stále nájdu odvážlivci, ktorí nám zabezpečujú zdravý spánok. Ako naznačujú aj úryvky z románu, Don Mann si neberie servítku pred ústa, pomenúva veci pravým menom a neraz na vás zapôsobí surovosť a autentickosť zobrazených udalostí. Bez toho by však tieto romány stratili typické čaro, nech vás to teda neodradí. Pripravili by ste sa o nevšedný zážitok.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Akciou a testosterónom nabité pokračovanie série (D. Mann - Lov Sokola)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok