Agatha stále úspešne boduje

18.11.2017 10:50

Takmer sa zdá, že kráľovná anglickej detektívky nezaháľa ani po smrti. Pravdou však je, že nadčasovosťou svojich diel dokáže osloviť milióny čitateľov po celom svete ešte i dnes. Momentálne na pultoch kníhkupectiev rezonujú jej dve diela. V mojom ponímaní ide o paradox, keďže Svedok obžaloby je zbierka poviedok, o ktorých som doteraz nemal ani potuchy, a Vražda v Orient exprese je pravdepodobne autorkino najslávnejšie dielo. Skvelo sa však dopĺňajú a poskytujú obraz o jej talente a schopnosti vybadať každý odtienok ľudského charakteru. Svedok obžaloby sa však výrazne odlišuje nielen formálne (v knihe nájdete presne jedenásť rôzych príbehov), ale aj obsahovo. Poviedky zrejme vyšli v čase, keď bola Agatha Christie vo väčšej miere fascinovaná nadprirodzenom a záhadami mysle. Takmer v každej poviedke je zapracovaný nejaký prvok mystiky, a aj keď sa ukáže ako neopodstatnený, predsa budete neraz na pochybách, či na udalosti nemajú vplyv veci medzi nebom a zemou.

"Mayherne sústredil všetku energiu na jediné. Ak hovorí Leonard Vole pravdu a naozaj odišiel z domu zavraždenej o deviatej, kto sa zhováral so slečnou Frenchovou o pol desiatej? Koho počula Janet? Do úvahy prichádzal vari iba nevydarený synovec, ktorý od tety v minulosti neraz lichôtkami aj vyhrážkami mámil peniaze. Ukázalo sa, že bol miláčikom Janet Mackenzieovej, tá vždy ochotne tlmočila panej jeho požiadavky." (Svedok obžaloby)

Výber z poviedkovej tvorby legendárnej autorky. Hlavný hrdina titulnej poviedky Leonard Vole je obvinený z brutálnej vraždy Emily Frenchovej, o štyridsať rokov staršej dámy, ktorá bola doňho zaľúbená a odkázala mu celý majetok. Vole však dúfa, že mu alibi na čas vraždy potvrdí jeho krásna manželka Romaine, záhadná, osudová žena…

O kvalite poviedky svedčí i fakt, že bola dvakrát sfilmovaná – prvý raz ešte v roku 1957 s Marlene Dietrichovou v roku 2016 britská stanica BBC uviedla rovnomenný dvojdielny televízny film. Ostatné mini detektívky v tomto výbere ponúkajú tie  najrozličnejšie zápletky i prekvapivé rozuzlenia a sú zaľudnené množstvom viac či menej bizarných postáv, medzi ktorými nechýba ani slávny Hercule Poirot.

"Poručík Dubosc aj v treskúcej zime statočne plnil nezávideniahodnú úlohu odprevadiť na stanicu významného cudzinca. Usilovne doloval z mozgu zdvorilé vety v uhladenej francúzštine. Netušil, o čo presne išlo. Povrávalo sa všeličo – ako vždy v podobných prípadoch. Generál – jeho nadriadený – mal čoraz horšiu náladu. A potom sa z ničoho nič zjavil neznámy Belgičan – očividne pricestoval až z Anglicka. Po týždni plnom nevysvetliteľného napätia prišlo k viacerým prekvapujúcim udalostiam. Vysokopostavený dôstojník spáchal samovraždu, ďalší dôstojník nečakane odstúpil z funkcie, z niekoľkých ustarostených tvárí sa vytratilo napätie a zopár bezpečnostných opatrení sa zmiernilo. A generál zrazu omladol o desať rokov." (Vražda v Orient exprese)

Jedna z najlepších a najslávnejších detektívok legendárnej Agathy Christie vychádza v 2. vydaní zároveň s premiérou nového rovnomenného filmu. Trojdňová púť prepychového Orient expresu naprieč Európou prebieha bez problémov až do chvíle, keď uprostred noci vlak náhle zastane, lebo trať zablokovali snehové záveje. Ráno cestujúcimi, medzi ktorými je aj Hercule Poirot, otrasie správa, že amerického milionára Ratchetta našli v kupé dobodaného na smrť. Vyšetrovanie zložitého prípadu s množstvom podozrivých sa pre slávneho detektíva zmení na preteky s časom – za každú cenu musí odhaliť vraha, skôr než udrie znova…

"Na chodbičke sa ozval dupot. Konečne! Sprievodca zaklopal na kupé neďaleko Poirotovho. Doľahli k nemu hlasy - sprievodcov úctivý a ospravedlňujúci, ženský nástojčivý a škrekľavý. Ostrá výmena názorov - ak šlo o niečo podobné - pokračovala. Nástojčivý hlas prostorekej pani Hubbardovej vyhrával nad sprievodcovým chlácholením deväť k jednej. Nakoniec sa spor zjavne vyriešil. Poirot zreteľne začul slová bonne nuit, madame a dvere sa zatvorili. Až teraz zazvonil. Sprievodca sa prirútil okamžite. Bol rozrušený, tvár mu horela." (Vražda v Orient exprese)

Z jedenástich poviedok v zbierke je najviac prezentovaná tá titulná - Svedok obžaloby, ktorá dala názov i samotnej knihe. Najprv som sa čudoval, ako na jej základe mohol vzniknúť až dvojdielny film, ale po jej prečítaní mi to už bolo jasné. Na malom priestore sa toho udeje naozaj veľa. A Agatha Christie sa s čitateľom poriadne pohráva. Úplne som jej sadol na lep. Kdesi v polovici som ostal sklamaný zvratom, čo mi pripadal ako vystrihnutý z treťotriednej detektívky, ale ako sa napokon ukázalo, išlo o najdôležitejší kúsok premyslenej skladačky. Samozrejme, pri toľkých poviedkach sa nájdu aj slabšie kúsky, ale v podstate všetky by hravo strčili do vrecka mnohých dnešných uznávaných autorov. Za poviedku s najlepšou tajomnou atmosférou považujem Rádio, v poviedke Dobrodružstvo pána Eastwooda sa zas snúbil nadhľad s najsympatickejšou hlavnou postavou, a poviedky, ktoré sa najviac pohrali s mysľou čitateľa, sú jednoznačne Záhada modrej vázy, Slávičie hniezdo a Nehoda. Ak mám byť úprimný, príbeh s Herculom Poirotom (Druhý gong) patril k tým, ktoré ma zaujali najmenej. Brilantný Belgičan to však naplno rozbalil vo Vražde v Orient exprese. Ide o klasiku, kde je najviac podozrivých na jednom mieste, a pritom ponúka rozuzlenie, aké v danom žánri nemá obdoby. Výrazne sa tu prejavuje Agathino rozprávačské majstrovstvo a táto kniha by mala byť v knižnici každého čitateľa. Vrchol tu dosahuje aj autorkin štýl. Tam, kde by sa iní uchýlil k rozsiahlym vonkajším i vnútorným opisom postáv, si ona vystačí so strohou charakteristikou. Dôraz je na dialógoch a Poirotových postrehoch, čo robí z knihy naozaj dynamické čítanie. Či už teda siahnete po Svedkovi obžaloby alebo Vražde v Orient exprese, ani v jednom prípade nebudete sklamaní.

Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Agatha stále úspešne boduje

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok