Agatha Christie stále nestráca dych

04.01.2018 07:44

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ pripravilo pre fanúšikov Agathy Christie koncom roka veľmi príjemné potešenie. Do knižníc nám pribudli dva tituly, pričom jeden v sebe ukrýva až tri samostatné príbehy. Či už máte radšej svojrázneho Belgičana Hercula Poirota, alebo odhodlanú dámu slečnu Marplovú, v žiadnom prípade neobídete skrátka. Kniha 3x Hercule Poirot obsahuje to najlepšie, čo ponúka detektív zo svojich ciest po Blízkom a Strednom východe. Môžete sa tak začítať do už priam kultových diel Smrť na Níle, Vražda je zvyk a Schôdzka so smrťou. Pátranie po pravde v podaní slečny Marpolovej vás zas čaká v románe Vražda na fare, kde sa už ocitneme v tradičnejšom prostredí anglického vidieka. Obe knihy sú nesporným dôkazom autorkinho talentu a potvrdzujú jej status kráľovnej britskej detektívky. 

"Máme akceptovať svedectvo slečny Van Schuylerovej alebo Rosalino zapieranie? Niekto naozaj hodil čosi v tom čase do rieky, a to čosi bola pravdepodobne pištoľ zakrútená do zamatovej štóly. Zistiť: Mala Rosalie motív? Možno nemala rada Linnet Doylovú a závidela jej, ale na vraždu tento motív nestačí. Indície proti nej budú presvedčivé len v prípade, ak objavíme adekvátny motív." (Smrť na Níle)

Smrť na Níle, Vražda je zvyk a Schôdzka so smrťou – tieto tri detektívne príbehy z pera Agathy Christie patria k tomu najlepšiemu, čo počas svojej bohatej kariéry napísala. Okrem postavy svojrázneho belgického detektíva Hercula Poirota ich spája aj fakt, že autorka umiestnila dej do exotického prostredia Blízkeho a Stredného východu.
V Smrti na Níle nás zavedie do Egypta, aby na palube parníka plaviaceho sa po Níle rozohrala napínavú drámu medzi mladomanželmi a manželovou bývalou snúbenicou, v románe Vražda je zvyk sa ocitáme na odľahlom archeologickom nálezisku v Iraku, kde manželku slávneho archeológa sužujú desivé halucinácie, a napokon v Schôdzke so smrťou sa vydáme na cestu do Jeruzalema a starobylej Petry spolu s americkou rodinou, ktorú ovláda despotická nevlastná matka. A ako inak, vo všetkých troch príbehoch sa odohrajú zločiny, ktorých rozlúštenie poriadne potrápi Poirotove sivé mozgové bunky a čitateľom poskytne skvelý zážitok.

"Vytrhla mi papier z ruky - vytrhla do slova a do písmena - a potom ho držala v plameni sviečky, až kým sa nezmenil na popol. Ako vravím, bola som omráčená - iba som na ňu vytriešťala oči. Nemala som kedy prečítať text na papieri - vychmatla mi ho z ruky prirýchlo. Ale keď vzbĺkol a skrútil sa ku mne, nakrátko som zazrela slová napísané atramentom... Rovnaký rukopis som videla v anonymných listoch. (Vražda je zvyk)

„Keby niekto zavraždil plukovníka Protheroa, urobil by svetu dobrú službu.“ Keď anglikánsky duchovný Leonard Clement ľahkovážne utrúsi tieto slová, ani vo sne netuší, že zakrátko sa naplnia. Aj vzhľadom na iné okolnosti, ako je miesto činu, ktorým sa stala jeho vlastná fara, sa ocitne na zozname podozrivých. Policajný šéf Melchett a inšpektor Slack vyšetrujúci smrť majiteľa panského sídla, ktorého nemohli vystáť ani najbližší príbuzní, uviaznu v slepej uličke, odkiaľ ich môže vyviesť iba Clementova najbystrejšia farníčka slečna Marplová. Nik iný tak dobre nepozná domáce pomery a vzťahy, ale predovšetkým ľudskú povahu, vystavenú odvekým pokušeniam lásky a mamonu. Nenadarmo pred starou dámou cíti rešpekt celý St Mary Mead vrátane vraha, ktorý dobre vie, že keď sa raz slečna Marplová vydá na lov, nikto a nič jej neujde.

"Myslel som, že v ateliéri nikoho niet. Nepočul som nič, čo by ma varovalo, a zrejme nebolo počuť ani moje kroky v tráve. Otvoril som dvere a rozpačito som zastal na prahu. Uvidel som dvojicu - muž objímal ženu a vášnivo ju bozkával. Lawrence Redding a pani Protheroová! Opatrne som vycúval von a zamieril do pracovne. Zvalil som sa do kresla, zapálil som si fajku a zamyslel som sa. Popoludňajší  rozhovor s Lettice potvrdil moje podozrenie, že medzi jej nevlastnou matkou a tým mládencom sa k čomusi schyľuje." (Vražda na fare)

Zatiaľ čo 3x Hercule Poirot je zbierkou príbehov z rôznych období, Vražda na fare je vôbec prvým románom, kde sa objavuje postava slečny Marplovej. Takže ak má niekto rád čítanie sérií pekne postupne, tento titul je jeho vstupenkou do sveta nevšednej staršej dámy so záľubou v riešení zamotaných prípadov. Agatha Christie je naozaj majsterkou v poznaní ľudského charakteru. Na jej stránkach ožíva množstvo viac či menej bizarných postáv z rôznych vrstiev. Uhladená britská spoločnosť skrýva veľa tajomstiev a čitateľ ich odhaľuje spolu so zvedavými hrdinami. Väčšina deja je postavená na dialógoch a záverečnej dedukcii, no nudiť sa nebudete. Nedá mi nespomenúť aj technickú stránku kníh. Vražda na fare je klasickou knihou v rámci série, no 3x Hercule Poirot sa vyznačuje nielen väčšími rozmermi, ale aj lentikule, vďaka ktorej hodinky na obálke ukazujú vždy iný čas. Veru, zločin sa neriadi podľa zákonitosti doby, ešteže tu máme našich vyšetrovateľov!

Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: Agatha Christie stále nestráca dych

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok