Osudom skúšané ženy v drsnom Izraeli (A. Rynke - Na hrane)

25.08.2016 16:51

Občas sa vo svojich recenziách rozčuľujem, že nové autorky (ktorých počet stále neúnosne narastá) zahlcujú čitateľov otrepanými témami vzťahov, nevery a lásky, a odrazu príde Alica Rynke, ktorá nielenže nezasadila svoj príbeh do domáceho prostredia, ale priniesla aj svieže, nové témy. Niektorí čitatelia sa možno ozvú s otázkou, prečo sa radšej nezamerala na slovenské prostredie, ktoré všetci dôverne poznajú? Ja si však myslím, že jej krok bol výborne zvoleným spôsobom, ako debutovať a zaujať. Hoci zároveň musím povedať, že by v úvode knihy nezaškodilo nadpísať miesto deja, pretože to spočiatku pôsobí trochu mätúco. Román Na hrane vás zavedie do Izraela v minulom desaťročí, kde sa na pozadí osudov dvoch žien autorka čiastočne dotkne aj spoločenských problémov. 

"Táňa celkom zabudla na boľavý členok a vyskočila. V tej chvíli pocítila obrovskú bolesť a keby ju starý muž nezachytil, bola by sa vystrela na zem. Mariana sa tiež vyteperila z auta a pritisla sa k Tatiane. Pochytil ich obrovský strach. Bez akéhokoľvek varovania k nim priskočili dvaja zahalení muži, ktorých dovtedy nevideli, a surovo ich od seba odtrhli. Marianu hodili do tmavého, neosvetleného auta a naskočili dnu. Potom už počula len zúfalý krik, ktorý sa v diaľke rýchlo strácal."

Trojica žien - Tatiana, Mariana a Nataša - sa rozhodne opustiť svoju domovinu v nádeji, že v cudzine nájdu lepšie uplatnenie a budú tak môcť podporiť aj svoju rodinu. Už pri ilegálnom prekročení hraníc však dôjde ku komplikáciám, po ktorých Nataša ostáva v púšti ponechaná napospas osudu. Ťažký kríž nesie aj Mariana, ktorú kúpia majitelia nevestinca a musí pracovať ako prostitútka. Naučí sa však žiť s neustálym nátlakom, čomu dopomáha aj kontakt so Sofiou, ktorá sa stane jej vernou kamarátkou, ba dokonca náhradnou matkou. Sofia sa usiluje zabezpečiť dcére štúdium a dobrý život, čomu je ochotná obetovať doslova všetko. Sofia sa nakrátko stretla aj s Tatianou, ktorá sa dostala do milej rodiny ako opatrovateľka. Obstála v podstate najlepšie, ako jedinej sa jej podarilo nájsť aj lásku, hoci ani tá nie je celkom jednoduchá vzhľadom na nepokojné politické ovzdušie a nepretržité hrozby atentátov. Jednotlivé postavy deň za dňom bojujú o svoje miesto pod slnkom a zažívajú situácie, ktoré preveria ich charakter i schopnosť preniesť sa cez všetky nepriazne.

"Mariana sa cítila ako balón a myslela si, že každú chvíľu vybuchne. Sofia išla na nákup, bolo treba dokúpiť jednorazové plienky a ešte nejaké drobnosti do pôrodnice. Neskutočne sa bála. Čo ak si budú pýtať pas? Zrazu pocítila obrovskú bolesť v podbruší a po nohách jej tiekla voda. Bože, čo mám robiť? Chytila si brucho a ľahla si na aspoň trochu chladnejšiu dlážku. Prestalo to. Po sediačky sa posúvala k dverám. Číňania jej nepomôžu. Boja sa. Tiež sú tu načierno. Podarilo sa jej otvoriť dvere na chodbu. Potila sa, triasla na celom tele, ale keď bolesť na chvíľu prestala, podarilo sa jej zabúchať na dvere majiteľa domu."

Alica Rynke už dlhší čas žije mimo Slovenska, no jej štylistika a jazyk je pestrejší než u mnohých iných našich spisovateliek. Vtiahne vás do deja, a to aj vďaka kratším, dynamickejším kapitolám. Strieda uhly pohľadu dvoch dejových línií, ktoré sa napokon pretnú a ústia do napínavého vyvrcholenia. Možno by nezaškodil nejaký zvrat aj v jadre príbehu, väčšinou ide o plynulé rozprávanie bez väčších prekvapení (až na jednu navrátivšiu postavu). Apropo, postavy. Tatiana a Mariana okrem mien a pracovného zaradenia nemajú veľa odlišnosti, prospela by im väčšia prepracovanosť. Ale to je záležitosť, s ktorou sa neraz boria aj skúsenejší autori, Alica Rynke je podľa všetkého na dobrej ceste popasovať sa aj s touto kategóriou románu. Istú - a nie malú - výhradu mám k autorkinmu menu na obálke. Dobre že ho netreba hľadať lupou. Kniha je jedna z tých lepších, preto by si Alica Rynke zaslúžila, nech je ju poriadne vidno. Grafik vydavateľstva by sa mal zamyslieť a nabudúce sa vyvarovať takejto do očí bijúcej (ha!) chyby. V dohľadom čase vyjde voľné pokračovanie Na hrane pod názvom Sofia. Je jasné, koho sa bude týkať. Kto si prečíta prvotinu našej novej autorky, iste siahne aj po ňom.

 

Diskusná téma: Osudom skúšané ženy v drsnom Izraeli (A. Rynke - Na hrane)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok