Vášnivý príbeh Alžbety a Františka Jozefa (A. Patakiová - Sissi, náhodná cisárovná)

09.09.2017 08:39

Je zaujímavé, koľko Američanov sa zameriava na európsku históriu namiesto svojej. Je síce pravda, že ako krajina majú USA výrazne kratšie dejiny, no zároveň sa nazdávam, že takzvaný Starý svet poskytuje omnoho viac príbehov, ktoré je schopný napísať len sám život. Allison Patakiovú očaril osud Alžbety Bavorskej, známejšej pod svojou rodinnou prezývkou Sissi. V našich končinách už dávno podľahla romantizujúcim predstavám vďaka kultovému filmovému spracovaniu a jej tragickému koncu, ale takéto diela treba vždy brať s určitou rezervou. Bol som zvedavý, aký pohľad na život rakúskej cisárovnej zvolila americká autorka, a hoci sa takisto uchýlila k romantickému ideálu, nebol som sklamaný. Vo svojom románe Sissi, náhodná cisárovná ponúka komplexný príbeh Bavorčanky od mladých liet až po dobu, kedy musela naplno čeliť svojim rozhodnutiam. 

"Hnevala sa aj na Františka. Zlostila ju jeho ľahkovážna dobrosrdečnosť a zastreté poznámky, hoci dobre vedel, že nikdy nebude jej. Alebo sa s ňou iba zabával? Užíval si ju ako najnovší úlovok  - on, ktorý mohol mať hociktoré urodzené dievča z celej Európy? Pod tým všetkým však vrel odpor voči sebe samej - silnejší než hnev na Helenu či na Františka. Ako mohla pripustiť, aby sa dostala do takejto situácie?"

Sissi má len pätnásť rokov, keď príde z Viedne správa, že jej staršia sestra Helena sa má vydať za rakúskeho cisára, ich bratranca Františka. Už od toho momentu sa prejavujú ich rozdielne povahy. Helena sa s nadchádzajúcim sobášom nevie zmieriť, radšej by sa utiahla do kláštora a zvyšok života strávila čítaním filozofických kníh a tichým rozjímaním. Na rozdiel od nej je Sissi nadšená predstavou, že sa ocitne na panovníckom dvore plnom zábavy, grandióznosti a dôležitých ľudí. Prvé stretnutie snúbencov dopadne prinajmenšom rozpačito, pretože Helena zďaleka nedosahuje predstavy novej panovníčky. Všetko ohľadom Františka má navyše pod palcom jeho matka, obávaná a rešpektovaná Žofia. Napriek predpokladom sa medzi Františkom Jozefom a Sissi pomaly rodí vzťah založený nielen na prvotnej iskre príťažlivosti, ale aj vzájomnom porozumení a úcte. Netrvá dlho, kým si všetci uvedomia, že práve Sissi je tou správnou voľbou, avšak jej neskrotná povaha nie je celkom vhodná na upätý dvor. Buď sa podvolí pravidlám, alebo urobí zo svojich slabostí výhodu, ktorá jej zabezpečí obľubu zo strany jej nového ľudu...

"Chcela, aby jej bolo zima, aby bola hladná, aby cítila bolesť, aby mohla nasmerovať myšlienky na nepohodlie a zabudnúť na hlbšie, krutejšie utrpenie, ktoré ju hlodalo zvnútra. Aj po oficiálnom období smútku na dvore sa správala ako neutešiteľná matka zdrvená žiaľom a František ju nechal. Bol priveľmi zaneprázdnený, aby sa s ňou hádal, pretože po návrate do Viedne ho čakali nové problémy s Pruskom, Uhorskom a navyše aj s Talianskom. Bol stoik, neochvejne racionálny muž, dogmaticky vycvičený v zdržanlivosti, so silným zmyslom pre povinnosť. Nevedel, ako má vyslobodiť manželku z pazúrov temnoty. A tak sa jej vyhýbal."

Allison Patakiová sa prejavila ako zručná rozprávačka. Reálne udalosti a osobnosti pretavila do zrozumiteľného príbehu. Trúfam si povedať, že primárne je určený skôr ženským čitateľkám, pretože dôraz je kladený na vzťah medzi Sissi a Františkom Jozefom. Už od prvých strán je zrejmá romantická stránka, hoci sa autorka nevyhýba ani dobovým udalostiam. Sú však skôr v pozadí a slúžia ako východisko pre reakcie postáv na ne. Napriek tomu by si prídu na svoje aj menej citovo založení čitatelia. Kniha priam dýcha atmosférou pokojného vidieka i honosného cisárskeho dvora. Mená z učebníc sa stávajú postavami, ktorým, hoci majú prakticky predurčený osud, držíte palce na ich zložitej ceste. Najviac ma spočiatku upútala postava Františkovej matky Žofie, silnej ženy držiacej opraty ríše pevne v rukách. Rôzne stránky jej osobnosti sa skvelo dopĺňali so Sissinou povahou. Sissi, náhodná cisárovná pokrýva zhruba 15 rokov a ukazuje mladú cisárovnú doslova z každého rožku. Allison Patakiová ju vykresľuje ako silnú ženu, ale neobchádza ani jej slabosti. Jednoducho, vzdáva hold historickej osobnosti, ale nezabúda na to, že išlo v prvom rade o človeka z mäsa a kostí. Autorka napísala aj román Sissi: Sama sebe pánom, kde sa pozrieme na ďalšie roky obľúbenej cisárovnej a jej stále neutíchajúci zápas...

Diskusná téma: Vášnivý príbeh Alžbety a Františka Jozefa (A. Patakiová - Sissi, náhodná cisárovná)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok