Koľko zla znesie jeden človek? (A. McCarthyová - Mŕtve tajomstvo)

11.05.2017 14:55

Vydavateľstvo Ikar má väčšinou dobrý nos na aktuálne hity v oblasti trilerov a psychologických kriminálkach Na zozname svetových bestsellerov sa ocitol aj román Mŕtve tajomstvo americkej autorky Avy McCarthyovej. A musím povedať, že ma veľmi milo prekvapil. Už od začiatku sa na vás valí jedna udalosť za druhou, až ste doslova nútení obracať jednu stránku za druhou. Je veľké plus, že autorka sa vyhýba omáčkam, opisom a hluchým miestam, pretože dej a postavy by iní autori, ktorá sa vyžívajú v rečičkách, využili na čo najväčšom rozsahu. Takto sa tristo strán zamierava len na to podstatné a príbehu to nadmieru prospieva. Z osláv amerického sviatku Dňa nezávislosti sa presúvame do ženskej väznice, aby sme sa s hlavnou hrdinkou Jodie vzápätí ocitli na úteku s cieľom vyhľadať jej manžela a zniesť ho nadobro zo sveta. 

"Ruky sa jej triasli, až to takmer zbabrala. Pevne zovrela zbraň a natiahla náboj do komory. Cvak-cvak. V zbrani bolo deväť nábojov, ale bude potrebovať iba dva. Jeden pre Ethana. Druhý pre seba. V duchu si predstavila manželovu tvár, jeho upretý pohľad a zvrátené hry, ktoré sa mu rodili v hlave. Po chrbte jej stekal pot. Možno sa mýli, možno na zabitie Ethana bude treba viac ako jeden náboj."

Jodie plánuje počas osláv Štvrtého júla zastreliť najprv svojho manžela Ethana a vzápätí aj seba. Vedie ju k tomu nenávisť a bolesť zo straty milovanej dcérky. Ethan sa spočiatku javil ako dokonalý muž, ale vykľul sa z neho krutý manipulátor a ničiteľ rodiny. Zašlo to tak ďaleko, že keď ho chcela Jodie s Abby opustiť, odviedol ich trojročnú dcérku na jazero, no vrátil sa už bez nej. Abby sa utopila, no Jodie nikto neveril, že práve Ethan je zodpovedný za jej smrť. Preto sa rozhodla vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Lenže Jodie útok na manžela napokon prežije a skončí na desať rokov vo väzení. Po dvoch rokoch ju navštívi novinár Matt Novak so šokujúcim podozrením, že Ethan je nažive a ona sedí za zločin, ktorý prakticky nespáchala. Ethan využil situáciu a nafingoval svoju smrť, aby mohol ďalej uskutočňovať svoje finančné podvody a zároveň sa tešiť z toho, ako Jodie trpí. Jodin život tak dostáva nový impulz - podarí sa jej utiecť a spolu s Novakom sa vydáva na výpravu, ktorej cieľom má byť nájdenie Ethana. Novak chce dokázať Jodinu nevinu a získať vďaka jej príbehu miesto na novinárskom výslní, no Jodie na tom nezáleží. Jej jedinou víziou je dokončiť to, čo začala...

"Jodie zatvorila oči. Novak si pravdepodobne myslel, že sa naňho vykašľala a vykradla sa z hotela sama, aby si užila. Cítila sa zneužitá. Koniec koncov, presne to plánovala a on to vedel. Tlak pištole na čele poľavil. Otvorila oči. Nad ňou sa týčil útočník - naklonil hlavu, akoby načúval. Potom vstal, chytil ju pod pazuchy a vliekol po dlážke. Jodie trepotala nohami, jazva na bruchu sa napínala. Tvár jej dopadla na niečo hladké - bola to jej príručná taška, obsah vysypaný na koberci. Chlap ju ťahal k posteli a ona blúdila pohľadom po rozhádzanej izbe, oblečenie rozťahané po celej dlážke. Chlap ju zdvihol a hodil na matrac."

Jodie je skvelá hrdinka, hoci je s ňou spojená istá morálna dilema. Spočiatku je vrahyňou, neskôr utečenkyňou, a napokon sa ukáže, že všetko (ale úplne všetko) je celkom inak. Jodie zakúša jedno nemilé prekvapenie za druhým, až sa čudujete, ako to mohla ustáť. Nečudo, že sa tak dlho pripravovala v tajnosti odísť z tohto sveta. Kniha Mŕtve tajomstvo však neponúka iba honbu za pomstou spojenú s útekom pred políciou, ale aj ďalšie naliehavé témy - podvody, šikanovanie a najmä zneužívanie maloletých. To sa napokon ukáže ako ťažiskové. Ava McCarthyová šikovne po celý čas podsúva čiastkové námety a poznámky, aby sa v závere spojili v odhalení, ktoré vám doslova vyrazí dych. Všetko do seba krásne zapadne a vy sa len divíte, že ste na to neprišli už skôr. Román prečítata raz-dva, určite ho neodložíte bokom. Vo svojom žánri patrí nepochybne k lepšiemu priemeru.

Diskusná téma: Koľko zla znesie jeden človek? (A. McCarthyová - Mŕtve tajomstvo)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok