O živote v cudzej krajine a hľadaní osobného šťastia (A. Krištofíková - Srdce má vlastnú hlavu)

30.12.2015 13:53

Čítal som všetky tri predošlé knihy Adriany Krištofíkovej a môžem povedať, že ani pri jednej som nemal problém dostať sa až na koniec. Lebo, povedzme si pravdu, pri niektorých "románoch o láske" si stačí prečítať prvých cca 50 strán a záver - a o nič podstatné neprídete. Adriana však do svojich príbehov vkladá vždy čosi navyše - rodinnú drámu, spoločenskú problematiku, nevtieravý kriminálny motív... Inak to nie je ani v jej novinke Srdce má vlastnú hlavu. Názov je síce trochu presladený, ale nemyslite si, že sa dočkáte typickej romantiky. Hoci prvá časť knihy je pomerne klasickou verziou príbehu o láske, druhá časť ju zachraňuje a vyzdvihuje o niekoľko priečok vyššie. Iste sa nepomýlim, keď poviem, že autorka v postave Lívie využila vlastné skúsenosti so životom v zahraničí. Vďaka nej sa dostaneme najmä do Anglicka a Lotyšska, ale aj do Francúzska, Mexika či Afriky. 

"Na sviatky pôjdem asi domov, vyplakať sa v maminom náručí. Andy mi opäť zatemňuje rozum, hoci som bola pred pár mesiacmi presvedčená, že v Británii balím kufre a priplazím sa späť do dediny. Trucovať a hrať sa na sklamanú, čo sa od dobroty nevedela vmestiť do kože... Ako to povedal? Sú dve veci, ktoré ľuďom komplikujú život: rozum a láska. Potom sa zasmial a doložil, že je to hlúposť. A ja som sa smiala spolu s ním, hoci som si myslela pravý opak."

Lívia sa po nevydarenom manželstve rozhodne vziať život do vlastných, ešte stále mladých rúk a z malej dediny odchádza do Anglicka. Má v úmysle absolvovať školu, aby mohla pôsobiť ako učiteľka, no dovtedy si zarába ako opatrovateľka. Našťastie natrafí na rodinu, ktorá ju podporuje, a zoznámi sa aj s jej priateľmi. Gavinovi sa okamžite zapáči, a hoci nadviažu romantickejší vzťah, Líviu to stále ťahá k šarmantnému Andymu. Vládne medzi nimi nespútaná príťažlivosť, ale Andy sa správa neraz uzavreto a jeho reakcie Líviu vyvádzajú z miery. Pravdu sa dozvie až po dlhých rokoch, no rozhodnúť sa musí oveľa skôr - dať mu šancu napriek jeho tajomstvám alebo radšej ostať vo svojom bezpečnom svete...? Ďalšia dejová línia sa venuje Nine, ukrajinskej emigrantke, túžiacej po lepšom, slobodnejšom živote. Napriek nepriaznivým začiatkom sa nevzdáva a pomaly sa posúva ďalej, obrazne aj doslovne. Spoznáva nového muža, mení pracovné miesto... No je to skutočne to, prečo odišla z rodnej dediny? Adriana aj Nina sú si v istých ohľadoch podobné, no predsa sú iné. Križovatky osudu ich však zvedú dohromady a zisťujú, čo je pre skutočne dôležité.

"Očami pátrala po prázdnych policiach obchodu s potravinami, ako sa honosne nazýval páchnuci priestor desaťkrát dvadsať metrov. Intenzívny sladkastý zápach čistiacich prostriedkov dôverne poznala, presne taký istý používali aj v internáte. Tam tiež upratovali štýlom, čo je mokré, čo je čisté. Čierny chlieb už vypredali pred dvoma hodinami. S nechuťou si uvedomila, že si bude musieť opäť kúpiť zaváraninovú fľašu varenej pohánky v bravčovej masti. Hoci ju mala rada, v Ivanove ju jedávala príliš často."

Škoda, že Ninin príbeh sa v knihe nezačal odvíjať už skôr. Alebo že sa celý dej nezačal až v momente, kedy je Lívia matkou dospelých detí, pretože udalosti z prvej časti by sa pokojne mohli len spomenúť alebo odvinúť retrospektívne ako mnohé iné. Takto je úvod trochu nudnejší, ide prakticky len o objasňovanie začiatkov vzťahu medzi Líviou a Andym. Romantické duše si však iste prídu na svoje, autorka ich posuny a turbulencie opísala vierohodne a bez zbytočného pátosu. Tiež sa mi páčila Andyho britská škrobenosť, ktorá sa neskôr prejavila aj v jeho postoji voči Nine. Adriana Krištofíková je sčítaná, scestovaná osoba, čo z jej textu jasne cítiť. Pri opise Anglicka a hlavne Lotyšskej Rigy máte pocit, akoby ste stáli vedľa jej postáv a nasávali tamojšiu atmosféru. Aj pomery v bývalom Sovietskom zväze približuje verne a skôr narodení si pritom možno aj zaspomínajú na vtedajšiu dobu. Román Srdce má vlastnú hlavu spracúva viacero zaujímavých námetov a ako taký je o niekoľko krokov popredu oproti iným v danom žánri.

 

Diskusná téma: O živote v cudzej krajine a hľadaní osobného šťastia (A. Krištofíková - Srdce má vlastnú hlavu)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok