A.G. Riddle - Tajomný gén Atlantídy

29.06.2015 13:36

Po celosvetovom úspechu dobrodružno-konšpiračných trilerov, ktorých éru započal Dan Brown, sa vyrojilo množstvo ďalších autorov, túžiacich zviezť sa na vlne nového boomu. Nie každý je kvalitný či originálny a postupne aj toto nóvum ustupuje. Našťastie sa však aj dnes nájdu spisovatelia schopní ponúknuť strhujúci príbeh, ktorý nie je len odvarom už existujúcich románov. Dôkazom je Američan A. G. Riddle, autor trilógie Záhada pôvodu. Už prvý diel - Tajomný gén Atlantídy - vás presvedčí, že tento príbeh len tak ľahko nezapadne medzi ostatné. Nejde totiž len o naháňanie sa za artefaktom, ale o akciou nabitý súboj proti terorizmu, odkrývajúci globálne problémy súčasnej spoločnosti. Pohráva sa s myšlienkou preľudnenia našej planéty a možností, ako zvrátiť vzniknutý stav. Žiaľ, cesta k záchrane ľudstva a jeho evolučnému skoku vpred znamená vyhubenie značnej časti populácie, čo sa rovná nebývalému teroristickému činu. Malá skupina ľudí je odhodlaná zabrániť tomuto skutku, čo znamená sústavné nebezpečenstvo, boj o život i o čas. 

"Ustúpte, doktorka Warnerová. Nechcem vám ublížiť, ale urobím to, ak budem musieť." Vie, ako sa volám. Kate kútikom oka zazrela, ako Ben pomaly smeruje medzi ňu a zbraň toho monštra. Adi sa pokúsil utiecť, ale žena ho schmatla za košeľu. Ben sa postavil vedľa Kate, potom priamo pred ňu a obaja vyrazili proti mužovi so zbraňou. Vo chvíli, keď naňho skočili, padol výstrel. Kate videla, ako sa Ben skotúľal z čiernoodenca na zem. Všade bola krv." 

Kate Warnerová je vedúcou lekárkou vo výskumnom centre v indonézskej Jakarte, venujúcom sa hľadaniu lieku na autizmus. Výskum prebieha na deťoch, ktoré pre svoju odlišnosť ich vlastné rodiny odvrhli, no dve z nich sú o niečo výnimočnejšie než ostatné. A práve preto sa stanú terčom únosu, pri ktorom je zabitý Katin spolupracovník a ona sama čelí nemilým praktikám miestnej polície. Zachráni ju David Vale, agent utajenej organizácie Hodinová veža, a ozrejmí jej všetko podstatné - že svetová spoločnosť Immari, ktorá financovala aj jej výskum, v skutočnosti predstavuje pre ľudskú populáciu obrovskú teroristickú hrozbu. Pre Kate je toto odhalenie o to bolestnejšie, že pre Immari pracuje na dôležitom poste aj jej nevlastný otec. Kate je rozhodnutá zachrániť unesené deti, a preto s Davidom spojí svoje sily. Sledujú ich stopu až do komplexu v západnej Číne, kde prebiehajú pokusy na ľuďoch v súvislosti s takzvaným Zvonom - státisícročným zariadením, schopným behom krátkej doby vyhladiť nepreberné množstvo ľudí. Ako sa zdá, odpoveď na schopnosť prežiť jeho vibrácie leží jednak v nacistickej ponorke v ľadovej Antarktíde, a zároveň v krvi unesených autistických detí. Kate má odborné znalosti na odobratie a aktiváciu atlantídskeho génu, čím sa stáva cieľom spoločnosti Immari. Po jej boku stojí iba jeden človek - David - a hoci sú sami proti mnohým, nemienia sa vzdať...

"Jazero sa k nim teraz rýchlo približovalo. David vyrovnal lietadlo. Či skôr: snažil sa o to. Lietadlo bolo totiž bez sily motorov očividne ťažko ovládateľné. Kate si premietala v mysli niekoľko dramatických scenárov. Čo ak vletia do jazera nosom? Všade naokolo boli hory. Jazero by mohlo byť neuveriteľne hlboké - a studené. A čo ak lietadlo padne na jazero vyrovnané? Dokážu ho zastaviť? Určite by v plnej rýchlosti narazili do stromov. Plaváky sa nerovnomerne skĺzli po hladine a lietadlo sa začalo kývať zo strany na stranu. Jeden plavák by sa mohol uvoľniť. To by roztrhlo lietadlo - a ich tiež - na kúsky."

Tajomný gén Atlantídy je označovaný ako technotriler. Najprv to na mňa pôsobilo zložito, obával som sa, či budem schopný pochopiť všetky okolnosti deja, ale moje obavy boli zbytočné. Všetko - od histórie cez náboženstvo, techniky spravodajských služieb až po vysvetlenia globálnych experimentov - je ozrejmené dostatočne. Nehovoriac o tom, že celý dej je taký nabitý akciou, že sa nebudete nudiť už od prvej strany. David a Kate sú nesúrodá dvojica, ktorá si musí k sebe nájsť cestu, aby boli schopní poraziť silného nepriateľa. Obaja sú výrazné osobnosti a počas ich zbližovania lietajú poriadne iskry. Práva na trilógiu Záhada pôvodu boli odkúpené filmovou spoločnosťou, takže sa možno v budúcnosti dočkáme aj filmovej verzie. Ak to tak bude, čaká nás nadupaný príbeh so zarážajúcou myšlienkou o vývoji ľudstva. A.G. Riddle napísal román, ktorý vás pobaví, ale zároveň vo vás zanechá niekoľko otáznikov...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Diskusná téma: A.G. Riddle - Tajomný gén Atlantídy

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok