A. Dahl - Misterioso

15.09.2014 09:51

Keďže boom severskej kriminálnej literatúry stále neopadol, vydavateľstvá nám  aj naďalej ponúkajú zabehnutých i nových autorov z chladnej Škandinávie. Arne Dahl je často skloňované meno žánru krimi. V rodnom Švédsku žnú jeho romány jeden úspech za druhým a konečne aj slovenskí čitatelia majú vďaka vydavateľstvu Príroda šancu posúdiť, či oprávnene. Priznám sa, že ako "bežný hltač Severanov" som spočiatku skĺzal k tendencii porovnávať ho s inými známymi autormi, ale ako recenzent som si vstúpil do svedomia a vnímal Dahlov osobitý štýl. Opäť sa môžete tešiť na príznačnú atmosféru premenlivého počasia, psychologickú hĺbku, netradičného zločinca a skupinu vyšetrovateľov, ktorej členovia budú musieť zapracovať na vzájomných vzťahoch. 

 

"Celú jeho bytosť naplnil určitý pocit... strašný, neznesiteľný pocit, že nikdy nemôžeme úplne pochopiť druhého človeka. Nikdy v živote, dokonca ani tých, ktorí sú nám najbližší. Desivý pocit absolútnej existenčnej osamelosti."

 

Včasne jarným Štokholmom otrasú vraždy popredných finančných magnátov. Za účelom ich vyšetrovania je založená nová špeciálna skupina Jednotka A. Nie je tvorená najlepšími z najlepších, ale zato húževnatými, spravodlivými a neúplatnými policajtmi z rôznych zložiek a odlišného zamerania. Hlavnou postavou a jedným z členov je Paul Hjelm. Na novú pracovnú príležitosť sa vrhol ako topaci sa po slamke, pretože vzhľadom na jeho mierne kaskadérske riešenie rukojemníckej drámy mu hrozilo exemplárne potrestanie a suspendovanie. Plný zvedavosti a neistoty panujúcej v osobnom živote sa púšťa do pátrania po vrahovi s nezvyčajným modom operandi. Páchateľ zabíja obete dvomi výstrelmi do hlavy, zakaždým v obývačke, pričom guľky končia v stene za obeťou. Až po čase tím detektívov príde na to, že vrah si počas "výkonu služby" púšťa na páske nahratú džezovú skladbu Misterioso. Žeby to bola konečne stopa, ktorá ich privedie k rozuzleniu? Zatiaľ sa totiž zdá, že obete poriadne nič nespája. Pritom vodítok je viacero - golfový klub, členstvo v rovnakých podnikových výboroch, záľuba v neortodoxných sexuálnych praktikách či dokonca napojenie na rusko-estónsku mafiu vedenú záhadným Viktorom X. Všetko je potrebné preveriť, lebo i ten najmenší detail sa môže napokon ukázať ako ohromne dôležitý... 

 

"Mafiánske teritórium, pomyslel si Norlander... Mohutný Švéd zastrčil svoju zbraň späť do puzdra pod pazuchou. Spoza pása vzadu na chrbte vytiahol menšiu pištoľ, odistil ju, založil späť a skontroloval, či je jeho veľký lovecký nôž, ktorý mal pripevnený pri píšťale, stále ľahko prístupný. V žilách mu divoko pulzovala krv. Vstúpil do budovy..."

 

Podľa mňa sú dvoma najvýznamnejšími prvkami krimirománov hlavná postava a jeho protivník. Paul Hjelm je sympaťák, ktorý si vás získa nielen svojou odhodlanosťou, ale aj rozjímaním o zmysle jeho práce, vzťahov i života všeobecne. Zatúlané myšlienky z neho robia človeka z mäsa a kostí, ktorý trpí, má svoje muchy a zápory. V tomto smere teda Arne Dahl nesklamal. Čo sa týka záporáka knihy, zaslúžil by si viac priestoru. Dostane sa mu síce pár scén, kedy je pohrúžený do tónov hudby počas zabíjania, no to je tak všetko... Väčšina príbehu je tak zameraná na vyšetrovanie zločinu, než na samotný súboj protivníkov, z ktorého by vás mrazilo. Napriek tomu zostáva Misterioso zaujímavým titulom, ktorý otvára sériu Intercrime. Jej ďalšie diely Až na vrchol hory a Zlá krv sú už takisto v predaji.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy.

Diskusná téma: A. Dahl - Misterioso

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok