A. Christie - Vrecko plné zrna

05.03.2017 16:04

Tak ako som sa nedávno nedávno rozplýval nad vzkriesením slávneho Belgičana Hercula Poirota perom Sophie Hannah, teraz som mal tú česť natrafiť na jeho nemenej známu "kolegyňu" slečnu Marplovú v pomerne mladom príbehu Vrecko plné zrna. Hoci označenie kolegyňa je možno trochu prehnané, keďže táto vitálna staršia dáma nepatrí k žiadnej oficiálnej vyšetrovacej zložke. To jej však ani najmenej nebráni vŕtať sa v nečakaných úmrtiach a miešať sa do práce inšpektorom polície či Scotland Yardu. Agatha Christie si aj u tejto postavy udržiava svoj typický štýl, ktorým zadefinovala pojem "britská detektívka", no o niečo viac sa u nej prejavuje prvok humoru. Predsa len, všetečná pani vo vyššom veku vyšetrujúca zločiny na vlastnú päsť sa nemôže potýkať s vážnosťou už len z princípu.

"Nazdával sa, že jeho listy boli vcelku nevinné, ale nemohol by to odprisahať. Nepokoj v ňom narastal. Aj keď ich Adele ešte nespálila, bude mať dosť rozumu, aby to dodatočne urobila? Alebo ich už má polícia? Kde ich skrýva? hútal... Policajti nie sú mechom udretí. Ale teraz vraj z domu odišli. Snorili tam celé predpoludnie a na čas sa vzdialili. Dosiaľ zrejme pátrali po jede v jedle a zisťovali, ako sa tam dostal."

Majiteľ londýnskej firmy Rex Fortescue náhle umrie, a keďže podľa všetkého bol otrávený, inšpektor Neele zo Scotland Yardu rozbieha pátranie po jeho vrahovi. Boháč zomrel vo svojej kancelárii, preto prvé vypočúvania smerujú na jeho sekretárku a ďalších spolupracovníkov, no pozornosť úradov sa rýchlo zameria na jeho najbližších príbuzných. Druh jedu totiž naznačuje, že bol otrávený počas raňajok. A tu sa prípad začne zamotávať. Motív, ako sa zdá, mali tak jeho tri deti, ako aj manželka či jej milenec, nehovoriac o služobníctve, ktoré tiež skrýva nejedno tajomstvo. Rodina Fortescueovcov navonok pôsobí ako solventná a distingvovaná, no v skutočnosti pod povrchom vrie množstvo vášní a krívd - od nespravodlivých obvinení, odcudzenie, cez nenaplnené vzťahy až po túžbu po uznaní a majetku. Inšpektor Neele svedomito plní svoju úlohu zistiť pravdu - kto zabil hlavu rodiny a prečo mala obeť vo vrecku saka zrno. Viac svetla do prípadu napokon príde vniesť všetečná dáma slečna Marplová, ktorá sa osobne pozná s jedným priamym účastníkom celej udalosti...

"Stará dáma vezúca sa vo vlaku si kúpila troje ranných novín; len čo dočítala, zakaždým ich pekne poskladala a odložila nabok s článkom  o tom istom navrchu. Tentoraz to neboli nenápadné správičky zastrčené v rohu, ale senzačné, bombastické správy, zvestujúce palcovými titulkami trojnásobnú tragédiu vo Vile pod tisom. Slečna Marplová s meravo vystretou šijou, akoby prehltla pravítko, pozerala do okna s prísne stisnutými perami a pobúreným výrazom na ružovo-bielej tvári podobnej scvrknutému jabĺčku. Na stanici v Baydon Heathe si vzala taxík a dala sa odviezť do Vily pod tisom."

Vrecko plné zrna je klasická detektívka. Možno sa nezaradí medzi najvýraznejšie kúsky Agathy Christie, ale určite poteší každého milovníka typického britského žánru. Nadhľad a všadeprítomná irónia sa stali neodmysliteľnou súčasťou anglickej autorky a nie je tomu inak ani v tomto prípade. Postavy a ich pohnútky sú podrobené skúmavému pohľadu a je na čitateľovi, koho z nich bude tipovať ako vinníka. Slečna Marplová prichádza až zhruba v tretine príbehu, kedy sú už predstavené všetky postavy a ona môže hlbšie preniknúť do ich problémov a slov. Rozmotať klbko lží je na prvý pohľad náročné, ale ako to už býva u tejto čipernej dámy zvykom, napokon sa jej podarí odhaliť páchateľa. Vrecko plné zrna vás na krátky čas pobaví a tiež doplní vašu zbierku nových vydaní kníh Agathy Christie.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.   

 

Diskusná téma: A. Christie - Vrecko plné zrna

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok