A. Christie - Smrť pri bazéne

18.03.2016 16:01

Hoci Agatha Christie je vo svete literatúry notoricky známe meno a jej hrdinovia sa tešia veľkej obľube aj na televíznych obazovkách, doteraz som nemal možnosť niečo si od nej prečítať. Veru, aj mňa to prekvapuje. Kniha Smrť pri bazéne vyšla pôvodne v roku 1946 a v slovenskom preklade vyšla teraz po prvýkrát. Pri čítaní ani nemáte pocit, že odvtedy uplynulo už sedemdesiat rokov. Nečudujem sa, že dané príbehy si nachádzajú široké skupiny aj dnes. Konkrétne v tejto knihe sa ocitáme v prostredí anglickej šľachty, ktorej pomery a správanie by poľahky mohli odzrkadľovať aj dnešnú situáciu. Niekedy skostnatená, inokedy blahosklonne nevedomá problémov obyčajných ľudí, no všetky rozdiely sa zmažú tvárou v tvár smrti. Prekvapivé pre mňa bolo, že hoci je Hercule Poirot hlavnou postavou, objavuje sa až takmer na osemdesiatej strane...

"Z ničoho nič ho ovládol pocit, že mu hrozí bezprostredné nebezpečenstvo... Prudko sa obrátil, zvyknutý rýchlo reagovať. Nebol však dosť rýchly. Oči sa mu prekvapene rozšírili, no už nemal čas na nič. Zaznel výstrel a on spadol, nemotorne sa zvalil vedľa bazéna. Na ľavej strane hrude sa mu pomaly rozširovala tmavá škvrna, červená tekutina stekala na betón a odtiaľ kvapkala do modrej vody."

Vo vidieckom sídle Angkatellovcov sa cez víkend zíde pestrá spoločnosť. Lucy Angkatellová je známa svojou výstrednosťou a bezprostrednosťou. Svojím otvoreným správaním si dokáže získať každého a očakáva, že jej hostia stráva spolu vydarený čas, i keď nezdieľajú spoločné záujmy. Ani sa jej nesnívalo o tom, že by jeden z nich skončil pri jej bazéne s guľkou v tele. Práve v tom čase prichádza ako hosť detektív Hercule Poirot. Keď vidí stáť nad práve zastreleným mužom ženu so zbraňou v ruke, hneď mu niečo nesedí. Dobre vie, že nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá, a začne sa vŕtať v motívoch a životoch všetkých zúčastnených. Podozrivých je neúrekom - utiahnutá manželka zavraždeného, jeho súčasná milenka, jeho bývalá milenka... Lucin príbuzný, odporca akéhokoľvek prejavu snobizmu, nápadník milenky mŕtveho... Poirot postupne rozpletá nitky vzájomných vzťahov a prichádza na stopu pravému vinníkovi. Samozrejme, s jeho typickým prístupom, ktorý vás určite pobaví.

"Bol nazlostený a znechutený - veľmi znechutený. So smrťou by sa nikto nemal zahrávať. No oni mu pripravili, len tak zo žartu, malú ukážku. Pred sebou totiž videl zrežírovanú scénu vraždy. Na okraji bazéna ležala umelecky naaranžovaná mŕtvola s rozhodenými rukami, z betónovej obruby do vody dokonca lenivo stekala akási červená tekutina. Bola to pozoruhodná mŕtvola pekného svetlovlasého muža. Nad telom s revolverom v ruke stála nižšia, pevne stavaná žena stredného veku s čudným, prázdnym výrazom v tvári. Všimol si ďalších troch aktérov..."

Agatha Christie definovala pojem britská detektívka. Mnohí súčasní autori idú v jej stopách, využívajúc svojich hrdinov ako expertov na dedukciu, objektivitu a suchý humor. Smrť pri bazéne predstavuje plejádu postáv, z ktorých každá môže mať motív, a zábavné na tom je, že v priebehu deja môžete niektoré vylučovať, zatiaľ čo u iných stúpa podozrenie. A autorka kladie na ich predstavenie veľký dôraz, ich charakteristike venuje celú tretinu knihy. Na niekoho to môže pôsobiť spomaľujúco, keďže slávny blegický detektív Poirot sa objavuje, akoby bol len vedľajšou postavou, ale v kompexnom vyznení príbehu to má svoj význam. Kniha je príjemným spestrením morbídnych kriminálok. Ja som si pri nej oddýchol a iste sa s Agathou Christie ešte "stretnem".

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: A. Christie - Smrť pri bazéne

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok