Minulosť nikdy nie je celkom stratená (A. Christie - Puknuté zrkadlo)

02.07.2016 16:10

Tak ako som sa nedávno zoznámil v knižnej podobe so slávnym Belgičanom Herculeom Poirotom, teraz som mal tú česť natrafiť na jeho nemenej známu "kolegyňu" slečnu Marplovú. Hoci označenie kolegyňa je možno trochu prehnané, keďže táto vitálna staršia dáma nepatrí k žiadnej oficiálnej vyšetrovacej zložke. To jej však ani najmenej nebráni vŕtať sa v nečakaných úmrtiach a miešať sa do práce inšpektorom polície či Scotland Yardu. Agatha Christie si aj u tejto postavy udržiava svoj typický štýl, ktorým zadefinovala pojem "britská detektívka", no o niečo viac sa u nej prejavuje prvok humoru. Predsa len, všetečná pani vo vyššom veku vyšetrujúca zločiny na vlastnú päsť sa nemôže potýkať s vážnosťou už len z princípu. Puknuté zrkadlo poskytne slečne Marplovej možnosť nahliadnuť do umeleckej sféry, pretože záhadné úmrtia majú dočinenia s obľúbenou herečkou Marinou Greggovou...

"Marina hľadela meravo vo výraze jej tváre sa zračilo také zdesenie, že pani Bantryová mimovoľne vykročila dopredu. Hádam len nezamdlie? Čo to, preboha, vidí, že ju to tak omráčilo? No skôr ako k nej stihla pristúpiť, Marina sa spamätala. Jej oči, neprítomné a nesústredené, sa opäť vrátili k Heather, znovu nadobudla predchádzajúci šarm, aj keď teraz pôsobil trochu neprirodzene."

Priateľka slečny Marplovej, pani Bantryová, po manželovej smrti predá ich rozľahlé sídlo slávnej americkej herečke Marine Greggovej. Obe sa tak ocitajú v centre diania a zoznamujú sa s umeleckou elitou. Marina usporiada dobročinný záhradný večierok, ktorý predurčí osud mnohých zúčastnených. V prítomnosti celebrít a novinárov dôjde k nečakanému úmrtiu ženy, ktorá s nimi nemala nič spoločné. Podľa všetkého bola otrávená a Marina sa nazdáva, že jed v jej pohári bol určený práve pre ňu. Krátko predtým si ich totiž vymenili. Rozbieha sa kolotoč pátrania a hľadania odpovedí na množstvo otázok. Život herečky je plný zvratov a takisto možných podozrivých, počnúc bývalým manželom a jeho milenkou a končiac tým súčasným, mladým režisérom jej nového filmu. Okrem toho sa vynára aj Marinina úloha matky. Adoptovala niekoľko detí, ktorých sa však zriekla, keď otehotnela. Jej jediný syn sa však narodil s mentálnou poruchou. Je azda len náhoda, že sa na Marininom večierku zjavila ako fotografka jej niekdajšia adoptívna dcéra Margot? Zvedavosť a bystrý úsudok slečny Marplovej sa ukážu ako nesmierne nápomocné aj v tomto zamotanom prípade.

"Bolo už po polnoci, keď sa Giuseppe vrátil.  Mal veľmi dobrú náladu. Pri bráne zaplatil za taxík a pustil sa kratšou cestou cez kríky. Vybral kľúč a odomkol si zadný vchod. Dom bol tmavý a tichý. Keď sa obrátil k schodom, ktoré viedli hore do jeho útulnej izby, zazdalo sa mu, že cíti prievan. Rozhodol sa, že si nad tým nebude lámať hlavu. Len čo skrútol kľúč a otvoril dvere izby, do chrbta sa mu zapichlo čosi okrúhle a tvrdé. Akýsi hlas povedal: "Hore ruky a nakričať!" Giuseppe prudko vyhodil ruky nad hlavu. Nemal šancu. Kohútik šťukol raz, dva razy. Giuseppe padol tvárou dolu."

Okrem úvodného večierka a záverečného odhalenia dej neponúka veľa dynamiky. Je tvorený väčšinou rozhovormi vyšetrovateľov a slečny Marplovej s ostatnými postavami, na základe čoho sa rysuje ucelený obraz. Našťastie Agatha Christie siahla aj po zaujímavom motíve náhodného vydierania, kedy sa jedna z postáv rozhodne kontaktovať zvyšné s úmyslom vymámiť od nich peniaze za mlčanie ohľadom vraždy, a pritom vôbec netuší, kto z nich je skutočný páchateľ. Tento bizarný námet je nielen zábavný, ale aj napínavý. Pointa a odkrytie identity vraha je nečakané, hoci s ohľadom na priebeh deja celkom logické. Puknuté zrkadlo je klasickou detektívkou, ktorá vám spríjemní čas pri nej strávený a skráti dlhé letné dni.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: Minulosť nikdy nie je celkom stratená (A. Christie - Puknuté zrkadlo)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok