A. Christie - Lord Edgware zomiera

03.09.2017 08:24

Sychravé počasie, poruke šálka kávy, v pozadí ticho hrá hudba... Neviem si predstaviť lepšie podmienky na pohrúženie sa do ďalšieho prípadu belgického detektíva z pera Agathy Christie. Najmä ak má mierne mystický nádych, ako je to aj v prípade knihy Lord Edgware zomiera, ktorá je v poradí deviatou v hlavnej úlohe s Herculom Poirotom. V slovenčine vyšla prvýkrát, a ako som sa dočítal, mala dlhú cestu k vydaniu a doručeniu k čitateľom. Napriek tomu si zachováva kvalitu a podľa môjho názoru patrí k lepšej polovici diel kráľovnej detektívok. Zelená knižnica, edícia vydavateľstva Slovenský spisovateľ, si tak môže pripísať ďalši úspešný titul. Vďaka lordovi Edgwarovi sa dostaneme opätovne medzi vyberanú anglickú spoločnosť tridsiatych rokov, ale ako je u autorky zvykom, ani dobrý pôvod okamžite nezaručuje postavám lepší charakter. 

"Kto mal motív zabiť lorda Edgwara? Jeho manželka. Predpokladajme, že lorda Edgwara chce odstrániť niekto iný. Odrazu má poruke obetného baránka. V deň, keď Jane Wilkinsonová oznámila, že ju bolí hlava a večer zostane doma, sa jeho plán dá do pohybu. Niekto musí byť svedkom toho, ako lady Edgwarová vstupuje do domu. Takže sa tam objaví. Zájde až tak ďaleko, že sa predstaví. Ach! To by vzbudilo podozrenie aj v ustrici."

Agatha Christie aj tentoraz pripravila pre čitateľov zamotaný príbeh, kde nie je hneď isté, kto je vrahom a aký mohol mať motív. Pôvodným zločinom, ktorý má Hercule Poirot vyriešiť, je vražda nie práve obľúbeného lorda Edgwara. Hlavnou podozrivou sa okamžite stáva jeho manželka, americká herečka Jane. Má totiž poriadne silný dôvod na to, aby sa svojho manžela zbavila - chce sa vydať za muža s významným postavením, no on jej nechce povoliť rozvod. Podľa všetkého Jane prišla za lordom v čase vraždy a mala na ňu aj príležitosť, keďže s ním bola sama v knižnici. Lenže ako vysvetliť jej prítomnosť v tej iste dobe na večierku, čo jej môže dosvedčiť tucet ľudí? Inšpektor Japp, poverený vyšetrovaním, to vidí na nutnú konzultáciu so slávnym detektívom. Poirot sa usiluje svojou bystrou dedukciou a spoznávaním ľudských charakterov prísť na to, kto sa stretol s lordom Edgwarom a kto a prečo ho zniesol zo sveta. Navyše, mŕtvy lord nebude jedinou obeťou a Poirot sa musí poponáhľať, aby konečný počet mŕtvych nebol ešte vyšší... 

"Jane Wilkinsonovú som v tomto smere vôbec nepodozrieval. Zjavne bola jednou z tých žien, čo sa vedia vždy sústrediť iba na jedno. Túžila sa pozhovárať s Poirotom, rýchlo dosiahla, čo chcela, a teraz mala očividne dobrú náladu. Carlottu Adamsovú pozvala na večeru zrejme iba z rozmaru. Úprimne ako dieťa sa totiž zabávala na tom, ako šikovne ju mladá herečka napodobnila. Nie - to, čo som nevedel prečítať medzi riadkami, nemalo nič spoločné s Jane Wilkinsonovou. Tak potom s kým? Sústredil som na jednotlivých hostí. Bryan Martin? Očividne sa správal úplne prirodzene..."

Táto kniha je dobrá, ak ste sa s literárnou tvorbou Agathy Christie ešte nikdy predtým nezoznámili. Je typickou ukážkou jej autorského štýlu a tiež charakteru Hercula Poirota. Viem, že existujú nadšenci, ktorí si popri čítaní značia všetky detaily deja, alibi postáv, ich pohyb a podobne, aby spolu s detektívom odhalili páchateľa. Do tohto bodu som ešte nedozrel, ale to neznamená, že som si románovú jazdu neužil. Páči sa mi, že autorka používa minimum opisov postáv či prostredia, ale napriek tomu si ich viete dokonale predstaviť. Agatha je majsterkou na odhaľovanie ľudských pováh a pohnútok, vďaka čomu môže čitateľovi podsúvať nápovedy k riešeniu, ale aj vodiť ho za nos. Či už sa priradíte k jednej alebo druhej skupine, kniha Lord Edgware zomiera vás pobaví a azda aj potrápi vaše mozgové závity.

 

Diskusná téma: A. Christie - Lord Edgware zomiera

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok