A. Christie - Karty na stole

20.05.2016 17:07

Nie som veľký fanúšik hazardu či kartových hier, ale Agatha Christie vo mne touto knihou vyvolala chuť sadnúť si k stolu a rozdať si to s protivníkmi nielen v rámci hry, ale aj čítania výrazu tváre a gest. Tí najlepší hráči sú často aj výbornými psychológmi a majú skvelý odhad pri čítaní súperových výrazov. Slávny belgický detektív Hercule Poirot to tentoraz nebude mať ľahké, pretože naňho čakajú hneď štyria podozriví. Každý z nich sa podľa všetkého v minulosti vyvliekol z vraždy a teraz ktosi z nich spáchal ďalšiu. Ale kto? Karty na stole sú vydarenou knihou, dokonca ma bavila viac ako predošlá Smrť pri bazéne. Agatha Christie využila neopozeraný námet a zároveň sa nebojí uťahovať si svojím spôsobom ani sama zo seba vďaka postave nadšenej autorky detektívok. 

"Plukovník Race prikývol a ukázal na nehybnú postavu v kresle. Superintendent sa nad ňu sklonil a detektív sa zamyslene zadíval na Shaitanovu tvár. Teraz vyzeral hlúpo: mal pootvorené ústa a chýbal mu diabolský výraz... Hercule Poirot pokrútil hlavou. Battle sa vystrel. Bez jediného dotyku preskúmal to, čo vyzeralo ako ozdobná gombička na hostiteľovej košeli. Nebola to gombička. Zdvihol ochabnutú ruku a nechal ju spadnúť."

Hercule Poirot je pozvaný na večierok, ktorý sa nezmazateľne zapíše do jeho pamäti. Spolu s ním je pozvaných ďalších sedem ľudí - známa autorka obľúbených detektívok, plukovník zahraničnej služby, superintendent zo Scotland Yardu a štvorica, o ktorej ich hostiteľ vyhlasuje, že sú vrahmi, ktorí nikdy nepykali za svoje zločiny. Shaitana nepatrí k miláčikom spoločnosti, ale je tolerovaný pre jeho extravaganciu a nevypočítateľnosť. Obe skupiny hostí hrajú v oddelených miestnostiach bridž. Avšak keď kriminalisti zistia, že niekto odvedľa počas večera zabil ich hostiteľa, rozbieha sa dôsledné pátranie. Kto z nich mal dôvod zabiť Shaitanu? Dozvedel sa azda ktosi, že tuší o ich temnej minulosti? Alebo niekoho vydieral? Jedna štvorica prešetruje druhú a postupne vychádzajú na svetlo sveta rôzne dohady a špekulácie. Je vinníkom staršia distingvovaná dáma, lekár s prístupom k jedom, utiahnutá mladá žena alebo ostrieľaný major? 

"Vôbec to nedávalo zmysel. Usilovne a svedomito pokračoval vo vyšetrovaní. Lekár sa vyjadril jasne a dôrazne. Nemal dôvod myslieť si, že nešlo o nehodu. Slečna - nevedel si spomenúť, ako sa volala - milá, ale trocha bezradná, bola veľmi rozrušená. Vikár sa pamätal na poslednú spoločníčku pani Bensonovej. Milá, skromná dievčina. Battle vypočul ešte zopár ľudí, no nedozvedel sa nič zaujímavé... Superintendent však aj tak odchádzal pevne presvedčený, že Anne z neznámeho dôvodu chladnokrvne zavraždila svoju zamestnávateľku."

Nevýhodou príbehu je bridž - kartová hra, ktorá zvedie dokopy všetkých účastníkov večierka a jej priebeh sa stane podkladom pre Poirotove dedukčné majstrovstvo. Kto sa v bridži nevyzná (a tiež patrím do tejto skupiny), nebude chápať dynamiku hry a riskuje, že bez záujmu preletí niekoľko strán, ktoré mu tak nič nepovedia. Na samotný dej či jeho vyvrcholenie to však nemá zásadný vplyv, takže nemusíte mať zbytočné obavy. Zábavnou zložkou je aj možnosť hádať, kto zo štvorice stojí za vraždou, čo je už neodkladnou súčasťou diel Agathy Christie. Je priam neuveriteľné, román Karty na stole vznikol už v roku 1936. Autorka by totiž poľahky strčila do vrecka mnohých súčasných spisovateľov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ

Diskusná téma: A. Christie - Karty na stole

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok