A. Christie - Karibské tajomstvo

24.07.2017 08:33

Karibské tajomstvo je v poradí desiatym príbehom s hlavnou postavou slečny Marplovej. Pre mňa bola omnoho zaujímavejšia už len vzhľadom na to, že sa odohráva v o niečo exotickejšom prostredí, ako je typicky chladné a rezervované Anglicko. Hoci slečna Marplová nebola nadšená svojou cestou, ja ju vítam. Aj v Západnej Indii sa však dejú zločiny (o čom by bola detektívka bez nich, no nie?) a na scénu musí prísť dáma v rokoch, ktorej najväčšími zbraňami sú jej jazyk a zvedavosť.  A musí sa veru poriadne obracať, veď bude mať do činenia (a spolu s ňou aj čitateľ) s rasizmom, predsudkami, náboženskými vplymi, ale aj s tradičnou ľudskou náturou. Ako obvykle sa stretneme s plejádou rôznych postáv, pričom každá z nich môže byť teoreticky páchateľom...

"Dnes večer sa prvý raz začínala v novom prostredí cítiť trochu doma... Až dosiaľ sa jej tu totiž nedarilo postrehnúť to, čo zvyčajne objavovala tak ľahko - istú podobnosť medzi ľuďmi, s ktorými sa práve zoznamovala, a tými, čo tak dobre poznala z domu. Pravdepodobne ju zmiatla pestrosť tunajších odevov a exotika prostredia, no cítila, že čoskoro sa jej určite podarí niekoľko zaujímavých porovnaní."

Slečna Marplová vymení zimu svojho domova za horúci Karibik, konkrétne ostrov St. Honore, na popud synovca Raymonda Westa. Pôvodne má tráviť čas pokojným polihovaním na pláži a pletením, pričom jej zjav milej a sympatickej babičky je vítaným spestrením miestnej spoločnosti. Ale nebola by to naša hrdinka, keby sa aj v tropickom raji nezapojila do pátrania po vrahovi. Dovolenku trávil na ostrove aj major Palgrave, ktorý si nikdy neodpustil reči o svojej vojenskej minulosti či safari napriek tomu, že nimi dokázal ohúriť len málokoho. Zdôverí sa slečne Marplovej o vrahovi a podozreniu, že znovu videl kriminálnika z minulosti, a na druhý deň je nájdený mŕtvy. Jeho smrť postupne vyvolá paniku a hostia sa začnú húfne pratať z hotela preč. Slečna Marplová však nepatrí medzi nich a rozhodne sa pátrať po vrahovi v skupine ľudí, s ktorými trávili obaja čas. A ide skutočne o bohatú zmes charakterov s ešte pestrejšími motívmi...

"Predsa mi nemôže byť zima, keď je tak horúco, pomyslela si. Ako sa to hovorí? Siahla na mňa smrť... Vstala a pomaly sa aj ona pobrala do bungalovu. Na cestičke stretla pána Rafiela a Esther Waltersovú, ktorí šli na pláž. Pán Rafiel na ňu žmurkol. Slečna Marplová však na žmurknutie nereagovala. Bola deprimovaná. Vošla dnu a ľahla si do postele. Cítila sa stará, unavená a znechutená. Vedela, že už niet veľa času... Je neskoro. Slnko zapadá... Na slnko musí človek pozerať vždy cez zadymené sklíčko... Kde je to zadymené sklíčko - čo jej niekto daroval?"

Vždy sa divím, ako nekompetentne vyznieva polícia v St. Mary Mead, no inak to zjavne nie je ani v Karibiku. Všetečnú starú dámu by ako posilu potrebovali všade vo svete. Na ostrove si nájde pomoc v podobe hosťa pána Rafina a spoločne sa ponárajú do zisťovania motívov a alibi prítomných, až kým nedôjde na pôde hotela k ďalšej vražde. V porovnaní s Herculom Poirotom sú príbehy slečny Marplovej o niečo jednoduchšie, nesnaží sa nikoho očariť svojou brilantnou dedukciou, a azda aj preto pôsobí omnoho sympatickejšie. Humor síce nie je hlavnou devízou Agathy Christie, ale predsa ho tu v istých obmenách nájdeme, najmä v správaní postáv a prejavoch ich vlastností. Karibské tajomstvo patrí medzi útlejšie knihy, takže ho prečítate raz-dva. V pamäti vám však utkvie dlhšie, či už kvôli atraktívnemu prostrediu, alebo pestrosti charakterov. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: A. Christie - Karibské tajomstvo

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok