Nestarnúca klasika v novom šate (A. C. Doyle - Sherlock Holmes 1)

17.12.2016 14:11

Sherlock Holmes je veličina, ktorá už niekoľko rokov zažíva svoju renesanciu. Sčasti za to môže televízne spracovanie, spôsobujúce ošiaľ každou netrpezlivo očakávanou sériou, no pravda je, že britský detektív má širokú základňu fanúšikov i bez toho. Sir Arthur Conan Doyle možno ani netušil, akú revolúciu spôsobí svojimi príbehmi, azda s výnimkou Agathy Christie. Definovali pojem detektívna literatúra a Sherlock Holmes je jasným dôkazom, že na boj so zločinom sú viac než päste a hrubá sila neraz potrebné logické myšlienkové operácie, vysoká vnímavosť a dedukcia. Vydavateľstvo SnowMouse Publishing sa podujalo vydať svetoznámu ságu od jej počiatkov a verím, že sa postupne dočkáme celého súborného diela. Prvé dve novely totiž skvelo navnadia a vyvolajú smäd po ďalších dobrodružstvách Holmesa a jeho verného spoločníka doktora Watsona. 

"Tak sa zahĺbil do svojej práce, až sa zdalo, že na nás celkom zabudol. Po celý čas si čosi mrmlal pod nos, raz dokonca vychrlil zo seba sériu krátkych výkrikov, vzdychov, hvizdov, zvolaní; povzbudzoval sa nimi a vzbudzoval v sebe nádej. Sledoval som ho, pripomínal mi čistokrvného, dobre vycvičeného psa-duriča, ktorý brúsi húštinou, raz hore, raz dolu, dychčí a skučí, kým nenarazí na stratenú stopu."

Štúdia v krvavočervenom je prvou, v ktorej sa predstavuje ústredné duo. Doktor Watson sa bezcieľne a osamelo pretĺka životom, čo sa zmení, keď sa stane spolubývajúcim Sherlocka Holmesa. Dnes už kultová adresa Baker Street 221B prijíma svojich nových obyvateľov, ktorí síce nemajú nezhody, no pre Watsona predsa len Holmes ostáva záhadou. A to predovšetkým jeho povolanie.  Keď sa ukáže, že Sherlock je detektívny poradca, sú mu jasnejšie aj jeho nevšedné záujmy. Okrem toho ani nevie ako, a už je vtiahnutý do spoločných vyšetrovaní. Londýnska polícia, Scotland Yard i obyčajní ľudia si u nich podávajú kľučky v márnom úsilí dopátrať sa pravdy. Okrem vraždy Američana v opustenom dome pod pláštikom pomsty sa Holmes s Watsonom dostávajú v Pravidle štyroch aj na stopu zmiznutého dôstojníka a nevšedného pokladu. Samozrejme, miešanie sa do hrdelných zločinov neostáva bez odozvy, a tak sa pred hroziacim nebezpečenstvom musia mať na pozore aj oni sami....

"Holmes už stačil vytiahnuť revolver a aj ja, keď som videl tú divú, znetvorenú bytosť, som vytiahol svoju zbraň. Človiečik bol zakrútený do akejsi tmavej plášťoviny alebo deky, takže mu bolo vidieť len tvár; tá tvár sama osebe stačila, aby človek prišiel o pokojný spánok. Ešte nikdy som nevidel obličaj natoľko poznamenaný beštialitou a krutosťou. Oči mu svietili, ba horeli temným svitom, hrubé pery mal pootvorené, takže mu bolo vidieť vycerené zuby, ktoré sa nás v polozvieracej zúrivosti ako keby na diaľku pokúšali uhryznúť."

O tom, že príbehy Sherlocka Holmesa dokážu v pôvodnej podobe, nezasiahnutej modernými adaptáciami, zaujať aj dnešného čitateľa, niet pochýb. Najnovší vydavateľský počin však posúva latku o niečo vyššie. Spracovanie prvej knihy z edície vás očarí rovnako ako jej obsah. Prispieva k tomu skvelo navrhnutá obálka i samotná väzba a jej materiál. Text je navyše doplnený o vydarené ilustrácie Jula Nagya. Apropo, text. Prekladu Jána Kamenistého sa rozhodne dá vytknúť len máločo. Je svieži, odrážajúc ducha súčasnosti, ale zachováva si pritom istý starosvetský ráz, ponúkajúci britskú striktnosť aj istú mieru pátosu. Ak ste nadšenci detektívnej literatúry, klasických príbehov či jednoducho nesmie vo vašej knižnici chýbať žiadny výnimočný kus, Sherlock Holmes 1 by určite nemal ujsť vašej pozornosti.

 

Diskusná téma: Nestarnúca klasika v novom šate (A. C. Doyle - Sherlock Holmes 1)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok