Než sa stal Hitlerom, bol jej strýkom Dolfom... (A. Blankmanová - Vězeň noci a mlhy)

23.04.2016 13:24

Donedávna som ani len netušil, koľko skvelých kníh pre mladých dospelých je na trhu. Asi to bude aj tým, že vlna ich obľúbenosti zasiahla naše končiny len pred pár rokmi. Je to skvelé, pretože mám pocit, že čítanie je opäť v móde aj pri neskôr narodených, ktorí len čakali na správne príbehy. Väčšina z nich je zameraná na vzťahy a ťažkosti dospievania či hľadania miesta v živote, iné nesú v sebe omnoho výraznejšie posolstvá. Takým je aj román Vězeň noci a mlhy. Anne Blankmanová spracovala náročnú tému tak pútavo a presvedčivo, že vás opantá od úplného začiatku. Už dávno sa mi nestalo, aby ma nejaká kniha tak pohltila. Čitateľov zavedie do roku 1931, kedy sa Mníchov ocitol v područí národných socialistov na čele s Adolfom Hitlerom. Pravá tvár jeho politiky je o to obludnejšia, že ju postupne odhaľuje osoba, ktorá mu spočiatku bezvýhradne dôverovala...

"Jak by ho mohla odmítnout, když ležel na zemi, zlomeně a tiše? Jak by mohla jít zpátky k automobilu, když věděla, že by ho pěsti klukú v mžiku rozmlátily napadrť? Jak by si mohla myslet, že není schopen citu, když ho slyšela křičet bolestí? Možná to ale jen předstírá. Strýc Dolf vždy říkal, že Žid si na sebe vezme jakoukoli masku, která se mu zrovna hodí. Obzvlášť masku oběti, když mu dopomúže k úniku."

Gretchen a jej brat Reinhard vyrastali ako symboly Hitlerovho politického vzostupu. Ich otec umrel ako hrdina pri ochrane Hitlera počas neúspešného puču, po ktorom vodca NSDAP strávil niekoľko rokov vo väzení. V čase, keď v Mníchove vládla bieda, ich rodina viedla penzión a dokázala prekonať ťažkú dobu. Gretchen končí štúdium na gymnáziu a plánuje pokračovať na lekárskej fakulte, zatiaľ čo Reinhard sa stane členom SA a naplno prepadne ideológii nacizmu. Presvedčenie o oddanosti a správnosti konania strýka Dolfa, ako Gretchen Hitlera láskyplne volá, sa začne rúcať, keď sa zoznámi s mladým židovským novinárom Danielom. Ten sa snaží verejne znevážiť Hitlerove ambície a pri svojom pátraní zistí pravdu o Gretcheninom otcovi. Neumrel ako hrdina, ale bol zastrelený niekým z vlastných radov. Kto a prečo ho chcel umlčať, sa usilujú Gretchen a Daniel odhaliť priamo pod nosom všetkých najvyšších pohlavárov strany. Keby niekto zistil, čo má Gretchen za lubom a že sa zamilovala do Žida, obaja by boli okamžite odsúdení na smrť...

"Hitler je pryč až do rána, spíš do poledne, vzhledem k jeho pozdnímu vstávání. Neriskuje, že tu na něj narazí. Je v bezpečí. Stejně se jí ale třásly nohy, když se kradla po schodech dolu. Všechna světla ve vstupní hale byla zashnutá, takže místnost připomínala dutinu plnou pohyblivých stínú. Na chvíli se zastavila na posledním schodu a se zadrženým dechem naslouchala. Stále nic. Musí to být teď. Když Danielovi včera ráno volala a šeptala, na co přišla a že plánuje vloupat se do Hessovy kanceláře, trval na tom, že pujde s ní... A ona nedokázala potlačit hřejivý pocit, který jí zaplavil srdce."

Vězeň noci a mlhy je výborná kniha, navyše v dnešnej dobe pomerne aktuálna. Na jej stanách ožívajú nedávne historické postavy i udalosti, aby poskytli rámec síce vymyslenému príbehu, ale zato nemenej atraktívnemu a napínavému. Hlavné aj vedľajšie postavy sú vykreslené skvelo, Gretchen sa postupne mení z poslušného dievčaťa na odhodlanú a silnú mladú ženu, ochotnú položiť život za pravdu a lásku. Hoci je dej zameraný na úzky kruh okolo Adolfa Hitlera, ako najväčší záporák pôsobí Gretchenin brat Reinhard. Je rovnako nebezpečným psychopatom ako muž, ktorého obdivuje, ba dokonca o to viac, že žije s Gretchen pod jednou strechou. Hrozba smrti je pre Daniela i Gretchen viac než reálna a ich život i budúcnosť visia celý čas na vlásku. Anne Blankmanová si ma svojím románom získala, preto ma veľmi potešilo, keď som sa dočítal, že na svete je už aj jeho pokračovanie. Už aby sa čím skôr dostalo aj k nám!
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Než sa stal Hitlerom, bol jej strýkom Dolfom... (A. Blankmanová - Vězeň noci a mlhy)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok