A. Berenson - Falešný agent

16.05.2015 09:12

Musím sa priznať, že až donedávna som ani netušil o americkom autorovi Alexovi Berensonovi. Bývalý novinár a zahraničný korešpondent v Iraku využil svoje nadanie a získané skúsenosti a v roku 2006 ich pretavil do debutu s názvom Verný špión. Tento špionážny triler sa stal natoľko úspešným, že sa rozrástol už na deväťdielnu sériu. Na Slovensku je (aspoň podľa mňa) ešte neobjaveným autorom, no v susednom Česku vyšiel nedávno ôsmy diel Falešný agent. Aj v ňom zohráva ústrednú rolu neohrozený John Wells, ktorý má za sebou už množstvo viac či menej vydarených misií. Hoci bolo z textu zrejmé, že postavy majú už čo-to odžité, a miestami sa vyskytli odkazy na predošlé časti, nijako to pri čítaní neobmedzovalo v pochopení súvislostí. Svojím zápalom, lojalitou a tiež snahou ochrániť blízke osoby mi John Wells pripomínal Gabriela Allona - ďalšieho známeho špióna (z pera Daniela Silvu). Ibaže Wells sa omnoho viac zaplieta do politických machinácií, ktoré vo veľkom ohrozujú svetovú bezpečnosť...

"Salome zavřela oči a snila o válce. Ten sen byl černobílý jako filmový týdeník z druhé světové války. Vrtulové letouny se střibřitými trupy shazovaly šňúry bomb a kolem nich vybuchovaly protiletecké granáty. Tanky se valily troskami a drtily beztvaré kusy kovu a betonu. Vojaci řvali, s napřaženými zbraněmi kličkovali hustým lesem a jeden po druhém umírali... Připadala si uvolněná, málem až spokojená. Jestliže přivolala válku, pak ať přijde."

Záhadná žena, ktorá si hovorí Salome, v Juhoafrickej republike získa vysoko obohatený urán, pomocou ktorého chce vyrobiť hrozivú výbušninu. Jej zámery sa ukazujú len postupne, dáva dokopy malý tím a pohráva sa so svetovými agentúrami ako mačka s myšou. Medzitým radový agent CIA v Istanbule nadviaže kontakt so zdrojom z iránskej tajnej služby. Muž s krycím menom Raza dodáva Američanom informácie o chystaných útokoch. Sú však len čiastočné, a preto sa agentúre nepodarí zabrániť im včas. John Wells si užíva plavbu výletnou loďou s priateľkou Anne, a hoci s ňou plánuje spoločnú budúcnosť, ona sa nechce viazať s mužom permanentne sa vrhajúcim do nebezpečenstva. Rád by jej dokázal, že je schopný viesť usporiadaný rodinný život, ale práve vtom je povolaný do služby vlasti. Má vypátrať tajný zdroj z Iránu, zistiť, kto v skutočnosti stojí za útokmi, a zamedziť ďalším hrozbám. A to všetko na vlastnú päsť, keďže jeho niekdajší šéf odišiel zo CIA do Senátu a nové vedenie nie je naklonené ich teórii. Tá spočíva v tvrdení, že za útokmi je bývalý agent, ktorý je už tri roky považovaný za mŕtveho, a jeho činnosť je financovaná záhadnou súkromnou skupinou. Navyše, ich snahou je, aby ako zodpovedný za útoky vyzeral Irán, a tým zatiahli USA do vojny proti nemu...

"Muž se naklonil tak blízko, aby na něj viděl jen Veder, a nadzvedl štít přilby. Veder si uvědomil, že se dívá do povědomého obličeje, ale nedokázal přemýšlet o jméně. A tolik si toužil vzpomenout. Byl si jistý, že kdyby na ně dokázal alespoň myslet, byl by schopen sa s tímhle mužem spojit. S tímhle Američanem... ne jen Američanem, s tímhle operativcem... Věděl, že jeho poslední naděje se rozplynula v té kamenné tváři nad ním. Veder už se nedokázal s vlastní smrtí dál přít. Zavřel oči těsně předtím, než jeho vrah stiskl spoušť."

Príbeh Falešného agenta vás zavedie do rôznych končín sveta (Afrika, Filipíny, Čína, Turecko, Panama...), medzi teroristov, do Oválnej pracovne v Bielom dome či do zákulisia spravodajských služieb. Dej má málo hluchých miest, tie spočívajú hlavne v pátraní a získavaní informácií, ale vzápätí sú vystriedané bohatou akciou, pričom vo vzduchu (najmä v závere) lieta toľko guliek, až sa bojíte, či jednu z nich neschytáte. Alex Berenson sa nebojí zobrazovať ani kruté praktiky vypočúvania či útokov telo na telo. Neraz som sa pristihol pri tom, ako znechutene krčím nosom pri opise bojových techník, ale v rámci daného žánru je to skôr bonus ako nevýhoda. Hlavný dejový motív sa uzavrel, ale napriek tomu v v príbehu ostalo mnoho nevypovedaného. Preto dúfam, že sa dočkáme aj prekladu ďalšieho dielu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: A. Berenson - Falešný agent

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok