S. Kade - Medzi nebom a zemou 2: Kráľovná duchov

15.06.2014 13:11

Obľúbená young adult séria Medzi nebom a zemou pokračuje druhým dielom s názvom Kráľovná duchov. Kto sa náhodou ešte nezoznámil s úvodným dielom, najľahšie to napraví pri tejto recenzii. Ostatným aspoň pripomeniem, že v centre deja sú dve protikladné tínedžerské postavy. Alona je typická (povedal by som, že až zámerne klišéovitá) stredoškoláčka z "vyššej školskej vrstvy" - krásna, namyslená roztlieskavačka, ktorej jedinou potrebou je získať titul kráľovnej plesu a najmä skrývať pred svojimi "poddanými" neutešenú rodinnú situáciu. Will je vnímaný ako čudák, navlečený do čierneho oblečenia, žijúci vo vlastnom svete, kam nemá prístup takmer nik okrem jeho rovnako podivnej kamarátky. Osud si zahrá krutú a škodoradostnú hru, keď Alonu zrazí autobus a Will je jediný, kto ju vidí... ako ducha!

Kým v prvej časti (Stratená duša) sa rieši predovšetkým novovzniknutá situácia a vzťah hlavných postáv, druhý diel sa už posúva ďalej. Alona sa síce už zmierila so svojou novou "formou" aj poslaním, no horšie je prizerať sa, ako si jej rodičia a blízki začínajú zvykať na život bez nej. Má pocit, že na ňu postupne zabúdajú, až nastane moment, keď si ani nespomenú, že existovala. Veci, ktoré považovala za dôležité, končia v odpadkoch aj jej vysoké sebavedomie. Pochopenie nenachádza ani u Willa. Ten má dosť vlastných starostí. Spoznáva záhadnú Minu, venujúcu sa zneškodňovaniu duchov. Je to jediná žijúca osoba, s ktorou sa môže podeliť o svoje pocity, čo vedie nielen k Aloninej žiarlivosti, ale i k odhaľovaniu otcovej minulosti. Willow otec bol totiť tiež médiom a svoj život ukončil samovraždou. Will zisťuje, že bol pravdepodobne členom tajného Rádu a teraz spoločenstvo chce, aby Will išiel v jeho stopách...

Kráľovná duchov neponúka posun len v dejovej rovine, ale aj v atmosfére. Mám dojem, že autorka upustila od ironickej uštipačnosti postáv a stavia viac na dramatickosti a zápletkách. Názorové odlišnosti hrdinov, Alonina snaha o pozornosť a "prevtelenie" do dievčaťa v kóme, Willovo zoznamovanie s Minou a prenikanie do tajov Rádu... Príbeh je opäť rozprávaný striedavo z pohľadu Willa a Alony, čím sa stáva dynamickým a zaujímavejším. Ponúka zábavu, napätie, relax i priestor na zamyslenie. Počas deja sú síce ozrejmované čiastočne aj udalosti zo Stratenej duše, ale záujemcom o sériu odporúčam predsa len začať prvý dielom.

Za poskynutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.

 

 

Diskusná téma: S. Kade - Medzi nebom a zemou 2: Kráľovná duchov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok