P. Getting - Errata

31.07.2014 09:38

Publicista Peter Getting z času na čas rozvíri hladinu novinárskych vôd svojimi názormi, ktoré mnohí považujú prinajmenšom za kontroverzné. Spochybňovanie vžitých právd, zaručenej objektivity a hľadanie skrytých významov i v sebe samom, to už sa stalo akýmsi jeho poznávacím znamením. Jeho meno sa vyníma na zbierke poviedok, románu aj na zbierke scenárov, tentoraz sa však odklonil od príbehovosti ku komentárom historických udalostí z pohľadu moderného človeka. Pojmom errata sa označuje zoznam chýb a ich opráv po vytlačení dokumentu. Je to naozaj príznačne zvolený názov vzhľadom na autorovu snahu poukázať na "nesprávny" výklad známych mýtov a legiend.

Peter Getting si berie na paškál osobnosti dejín, politiky, filozofie, náboženstva a umenia od staroveku až po časy nedávno minulé. Na všetky vybrané ikony pozerá s jemu vlastnou iróniou, štipľavým humorom, ale miestami sa na povrch dostáva aj vážna stránka veci nútiaca k hlbšiemu zamysleniu. Krátke útvary sa striedajú s dlhšími úvahami, čím sa celá publikácia stáva dynamickou a ľahko stráviteľnou. Text je navyše doplnený o súvisiace ilustrácie Pavla Čejku, zachytávajúce napríklad Titanic ako Noemovu archu alebo Ježiša Krista ako ukážkového rebela. Už prvá "oprava" venovaná Pygmalionovi a jeho láske k soche vás pobaví a s úsmevom prinúti čítať ďalej. Nielenže si oprášite svoje vedomosti a znalosti z rôznych oblastí, no zároveň vás prekvapí svieži, netradičný prístup k nim. Či už ide o to, ako Ján Krstiteľ prišiel o hlavu, na akom princípe fungovala Pandorina skrinka, aká je dnešná podoba sirén, alebo o Stalinovu poslednú večeru, všade badať autorov rozhľad a cit pre prácu s jazykom. Živá reč, pôvodné citácie zapracované do vlastného textu a istá miera cynizmu vám azda prídu na chuť rovnako ako mne.

Redaktor Vlado Pisár označil Petra Gettinga ako "homo polemicus", čiže "človek rýpavý". Je to výstižná charakteristika, pretože knižka Errata nenecháva kameň na kameni. Trefné poznámky môžu vyvolať aj polemiky, najmä u tradične zmýšľajúcich čitateľov, ale to bude len dôkazom, že autorove slová padli na úrodnú pôdu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.

Diskusná téma: P. Getting - Errata

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok