M. Waites - Žena v černém - Anděl smrti

22.07.2014 11:47

Plnokrvných literárnych hororov je v dnešnej dobe, žiaľ, akosi pomenej. V roku 2012 sa dostalo do kín filmové spracovanie známeho britského hororu Žena v čiernom od Susan Hillovej v hlavnej úlohe s Danielom Radcliffom. Keďže duchárske príbehy si vždy nájdu svojich fanúšikov a žena v čiernom ešte nepovedala posledné slovo, bolo zrejme iba otázkou času, kedy sa aj tento kultový titul dočká pokračovania. Jeho napísania sa napokon zhostil Martyn Waites, veľký fanúšik temných príbehov a nadšený obdivovateľ žánrových skvostov. Hoci išlo určite o poctu, zároveň sa k tomu pridal aj nepochybný risk - dokáže udržať tajomnú atmosféru Susan Hillovej? Nezničí svojím zásahom pôvodné dielo? Autorovým úmyslom však nebolo napodobňovať, ale v prvom rade vzdať hold predlohe a obohatiť ju o nové postavy a dobové prvky. A podarilo sa mu to skutočne znamenite.

Dej príbehu je tentoraz zasadený do obdobia druhej svetovej vojny, takže k neurčitému zlu sa navyše pridáva aj to citeľne nebezpečné. Ústrednou postavou je mladá učiteľka Eva, ktorá spolu s prísnou a upätou riaditeľkou školy Jean a niekoľkými deťmi cestuje z náletmi ohrozovaného Londýna na vidiek, kde chcú nájsť bezpečnejšie útočisko. Už počas cesty vo vlaku sa zoznamuje so sympatickým pilotom, kapitánom Harrym. Asi správne tušíte, že je tu priestor i na romantickú zápletku, ale nebojte sa, je len doplnkom a čiastočnou motiváciou pre postavy najmä v závere. Skupina školákov a ich dozor prichádzajú do domu oddeleného od pevniny pásom zeme a močiarmi, ukrývajúcimi v sebe dávne tajomstvá. Ako bolo odhalené v prvom dieli, koncom 19. storočia prišla istá Jennet o syna pre svoje psychické problémy. Ten nešťastnou náhodou umrel pri nehode v močiari, a ona sa po samovražde vracia zo záhrobia do sveta živých po deti ako obete jej pomsty. Lenže miestna dedina zíva prázdnotou, všetci ju už dávno opustili (a niet sa čomu čudovať, všakže?), takže nenávistný duch iba uvíta, keď sa mu priamo pod strechou ubytujú vystrašení školáci. Jennet sa zameria najmä na smutného Edwarda, ktorý práve prišiel o matku pri bombardovaní a je teda pre ňu ľahkou korisťou potrebujúcou útechu... Eve netrvá dlho, kým si uvedomí, že čosi so starým domom nie je v poriadku, no Jennet si už nielen vezme prvé obete, ale poraziť ju sa ukáže ako nemožná úloha. Najmä keď jej neverí nikto okrem Harryho. A čo sa jeho týka, tiež nie je všetko celkom tak, ako o sebe Eve vyrozprával...

Žena v černém - Anděl smrti je síce voľným pokračovaním, ale môžete po ňom siahnuť aj bez znalosti pôvodného príbehu. No podľa môjho názoru je vždy lepšie poznať aj predošlé udalosti, už len pre komplexonosť celého deja a lepšie pochopenie niektorých súvislostí a odkazov (napr. vyhorený dom v dedine, detská izba v dome a pod.). Knihe sa nedý uprieť tajomná atmosféra, "živé" postavy a nepredvídateľný koniec. Krátke kapitoly sú dynamické, akoby ste sledovali strihy vo filmovej podobe. Nečudo, ešte tento rok by sa mala do kín dostať aj táto predloha a ja si ju určite nenechám ujsť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: M. Waites - Žena v černém - Anděl smrti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok