J. Benková - Dievča s mačacím menom

26.06.2014 15:01

Jana Benková je najúspešnejšou autorkou ženských románov vydavateľstva Motýľ. Na trhu je už niekoľko týždňov jej novinka s príťažlivým názvom Dievča s mačacím menom. Ako sú jej čitatelia zvyknutí, aj v tomto príbehu nájdu zamotané emocionálne pochody, hrdinov hľadajúcich kúsok šťastia a všadeprítomnú líniu lásky. Od iných kníh daného žánru sa však román Janky Benkovej líši nepredvídateľným koncom. V úvode sa vám môže zdať, že ste schopní odhadnúť happyend, v polovici sa váš tip mierne pozmení a napokon si uvedomíte, že váš odhad nemusí byť vždy správny. Autorka sa tentoraz očividne pohrala s osudom hlavnej hrdinky a pripravila jej nejedno nečakané prekvapenie.

Ústrednou postavou je Saša - tridsiatnička žijúca so sestrou a jej synom v dedine na periférii hlavného mesta. Hoci ešte nedávno mala skvelé vyhliadky na štúdium i kariéru, život zamiešal karty a nielenže nedokončila vysokú školu, ale po nešťastne ukončenom vzťahu sa utiahla do malej obce ako predavačka v miestnych rodinných potravinách. Jedinou kratochvíľou sú pre ňu občasné výlety do Bratislavy za kamarátkou Natáliou. Tá je zamestnaná v exkluzívnom butiku, kde si Saša pre spestrenie skúša tamojšie nové modely. Pri jednej z podobných "promenád" si ju cez okno výkladu všimne príťažlivý podnikateľ Alex. Saša mu roztopašne nahovorí, že je majiteľkou butiku, jej meno je Mia a po krátkom flirte sa s ním chvante rozlúči. Lenže Alexov záujem sa ukáže ako čosi viac než prchavé vzplanutie a Saša je nútená povedať mu pravdu. Lenže postupne zisťuje, že Alex patrí do jednej z najbohatších rodín v krajine a navyše si ju nadmieru obľúbia aj jeho dve dcérky. Ako sa zachová, keď zistí, že tá elegantná dáma sa najradšej pohybuje v teplákoch, namiesto auta so šoférom sa terigá prímestskou linkou a že nebýva v luxusnom byte, ale v malom domci? Všetko sa ešte viac zamotá, keď sa do jej susedstva prisťahuje úspešný spisovateľ...

Okrem Saše je tu viacero výrazných vedľajších postáv. Najviac ma zaujala jej sestra - učiteľka, ktorá sa pretĺka životom s malým synom a stále sa usiluje vybudovať im všetkým primeraný domov aj bez mužskej pomoci. A tak trochu smutným prvkom je Sašino priateľstvo s Natáliou. Spočiatku sa zdá, že si skvelo rozumejú a nič nezdolá ich náklonnosť, no postupom času sa potvrdí staré známe "zíde z očí, zíde z mysle"... A časová postupnosť je ďalšia zaujímavá zložka románu. Prvá polovica plynie plynulo, bez väčších časových skokov, zatiaľ čo druhá je skôr akýmsi prierezom dôležitých udalostí v Sašinom živote a hlavne v jej vzťahoch. Príbeh sa tak vymaňuje z bežného stereotypu a Janka Benková zase prináša svojim čitateľom niečo nové...  Dievča s mačacím menom  je ako stvorené na predlžujúce sa dni, pričom okrem prirodzeného relaxu vás nepriamo prinúti i zamyslieť sa.

 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.  

Diskusná téma: J. Benková - Dievča s mačacím menom

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok