D. Hamarová - Slzy muža

04.08.2014 11:12

Darina Hamarová je síce debutovou autorkou, no svojím príbehom a citom pre vykreslenie postáv môže smelo konkurovať aj zabehnutým spisovateľkám. Najmä keď sa neváha inšpirovať i skutočnými udalosťami, ktoré nepatria práve do kategórie príjemných. Aj samotný názov naznačuje, že osud hrdinov nebude prechádzka ružovou záhradou a budú sa musieť vysporiadať s množstvom prekážok. Pritom ich motivácia je rôzna - snaha získať vytúžený rozhovor, zmieriť sa s ťaživou minulosťou či nájsť vnútorný pokoj. Za najväčšie klady románu považujem hlavného hrdinu, ktorého je nemožné si neobľúbiť, a kriminálny nádych, čo dodáva príbehu tajomno a dramatickosť. 

Giu je novinár na voľnej nohe, preto uvíta možnosť spolupráce s Janou, šéfredaktorkou časopisu a zhodou okolností i jeho najlepšou kamarátkou. Ponúkne mu neobyčajný námet - jeho úlohou je spraviť rozhovor s prepusteným trestancom, ktorý strávil vo väzení osemnásť rokov za znásilnenie a vraždu. Úspešný podnikateľ Michal sa vracia na slobodu na podmienku a svoje súkromie si starostlivo stráži v horskom zrube. Postavil okolo seba nepreniknuteľný múr, za ktorý majú prístup len jeho právnička a sestra Elena. Michal napokon súhlasí, aby Giu spracoval jeho spomienky na okolnosti vedúce k jeho uväzneniu. Giu sa tak dostáva do obrazu plného náhod, (ne)spravodlivosti a rozmanitých lží a poloprávd. Michal má zároveň konečne možnosť vyrozprávať všetko zo svojho pohľadu a ako sa zdá, nie všetko, čo o ňom a danom prípade pred časom kolovalo v médiách, bolo založené na skutočnosti... Čitateľ postupne preniká do Michalovej neľahkej minulosti, ale zároveň čoraz viac spoznáva aj samotného rozprávača. Giu je ľudsky sympatický, úprimný muž, milujúci svojich blízkych a s Michalom okamžite nájdu spoločnú reč. Trpko-dojemný príbeh zarezonuje v mysliach mnohých, no už je na každom jednotlivcovi, ako naloží so svojím životom...

Darina Hamarová vložila do svojej prvotiny veľkú dávku citlivosti. S prehľadom zvláda viacero dejových línií, či už tú hlavnú, teda Giua a jeho novinárčinu, alebo Michalovo rozprávanie. Každá postava je osobitá, s vlastným pohľadom na svet, v Slzách muža nenájdete žiadnu plochú figúru. Autorka vkročila na cestu literatúry s náležitým úspechom, a ak v nej bude pokračovať, môžeme sa tešiť aj na ďalšie vydarené diela.

   

Diskusná téma: D. Hamarová - Slzy muža

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok